Aaaačih!...tu je sezona prehladov

Aaaačih!...tu je sezona prehladov

Družine z otroki že vedo, da z začetkom vrtca in šole pridejo prvi prehladi in otroške bolezni, zimska sezona pa jih še dodatno razširi med oddelki in skupinami v vrtcu. Poleg tega nizke temperature, veter in megla še dodatno spodbujajo pojav in širjenje prehladov. Tako pridemo do začaranega kroga suhega kašlja, izcedka iz noska in drugih težav.

Otroci še nimajo popolnoma razvite imunosti, zato so spremembe v temperaturi in vremenu ali večji fizični napori dovolj, da otrok zboli. Poleg tega otroci čutijo tudi stres, še posebej ob večjih spremembah ali povečanih obveznostih (kot so šolske), kar se pri njih pogosto kaže kot prehlad in povišana telesna temperatura.

Kot starši moramo biti pripravljeni na bolezni otrok kot del odraščanja. V takih trenutkih moramo znati otroku pomagati, da lažje prebrodi te težave.

Merjenje temperature

Ko se pokažejo prvi znaki bolezni, mame najprej pomislijo na merjenje temperature. V trgovinah lahko najdemo široko paleto modelov termometrov, ki se razlikujejo po načinu delovanja: digitalni, infrardeči, za merjenje pod pazduho, na čelu ali v ušesu, s prilagodljivim vrhom, z zaslonom ali brez. Pomembno je, da pri nakupu določite, kateri je najprimernejši za vašega otroka, in da poznate značilnosti posameznih modelov. Višina in nihanje telesne temperature sta pomembni informaciji, na podlagi katerih bo pediater določil stanje vašega otroka.

Mediblink klasični termometer galijev

Chicco klasični termometer digy baby

Mediblink Brezkontaktni termometer

Pihanje noska

Pri prehladu se najprej pojavi zamašen nos, ki je hkrati tudi najpogostejša težava, otroku pa potrebuje nekaj časa, da se nauči pravilno dihati skozi usta. Brezhibno dihanje skozi usta se razvije okoli 6. meseca starosti. Uvedba izpiranja nosu s fiziološko ali hipertonično raztopino se priporoča pri mlajših otrocih in sicer kot navada, ne pa le nujno kadar otrok trpi zaradi zamašenega nosu. Če se nos pri otroku ne čisti vsakodnevno, lahko pride do zamašenih kanalov, kar lahko privede do vnetja ušesa.

Kaj storiti če si otrok ne zna izpihati nosa?

Pihanje nosa malčku ni tako preprosto in se mora naučiti s precej vaje, saj večina majhnih otrok namesto da bi pihali navzven, zrak vdihne navznoter. Obstaja nekaj tehnik učenja pihanja nosu, ob katerih se bo otrok zabaval:

  • Natrgamo bombažno volno na koščke, jo položimo na mizo in otroku zapremo usta. Otrok mora s pihanjem zraka skozi nos premakniti koščke bombaža.

  • Pihanje sveče. Prižgemo rojstnodnevno svečko, otrok pa vanjo piha skozi nos.

  • Kako zveni slon? Otroku poskusimo razložiti, kako slon trobi skozi svoj dolgi nos.

Otroški nos je zelo občutljiv, zato uporabljajte mehke robčke, za dodatno spodbudo pa poiščite robčke z otroškimi motivi.

Odlična alternativa raztopinam

Če nimate pri roki raztopin za čiščenje nosu, v kopalnici pustite tekočo vročo vodo, da ustvarite paro v prostoru, ki bo otroku pomagala odpreti dihalne poti in zmehčati gosto sluz, ki blokira dihalne poti. Po 10 minutah naj otrok izpiha nos. Pri mlajših otrocih uporabljajte nosne aspiratorje, vendar ne več kot 3-krat na dan, da ne bi poškodovali sluznice.

Diafit aspirator Aspirator za nos - elektronski

Nuk aspirator

Chicco aspirator physioclean

Prednosti inhalatorjev

Inhalator je čudežna prenosna naprava, ki pomaga pri vlaženju dihalnih poti, kar sluz redči in olajša izkašljevanje otroku. Prednost inhalatorja je, da ga lahko vzamete s seboj tudi na pot. Nekateri otroci se bojijo nastavka za usta, skozi katerega bi morali dihati. V takem primeru nad posteljo napnite pralno plenico ali manjšo rjuho, da ustvarite šotor, cev inhalatorja pa postavite pod "šotor". Tako bo otrok med inhalacijo mirno počival, ne da bi sploh vedel, da inhalira. Olajšanje za otroka in zmaga za mamico!


 Pic Solution inhalator kompresorski

Mediblink Kompresorski inhalator M460 - panda

Koristi vlage v zraku

Vlaga v stanovanju vpliva tudi na dobrobit drugih. Idealna relativna vlaga je med 50 % in 60 %. Relativna vlažnost zraka se zmanjšuje v zimskih mesecih, ko se stanovanja ogrevajo. Da bi dosegli prijeten in kakovosten zrak, se priporoča pogosto in kratko prezračevanje ter nadzorovana temperatura in vlažnost zraka. Za vlaženje zraka lahko uporabimo vlažilnike, za katere strokovnjaki pravijo, da se uporablja samo voda, nikakor pa eterična olja.

Frida Baby vlažilec zraka 3 v 1

Nič ni brez ljubezni in nežnosti

Bolan otrok potrebuje pozornost staršev, ki mu bodo nudili nežnost in razumevanje za bolečino in nelagodje, ki ju čuti. Otroka je treba potolažiti s svojo najljubšo igračo. Berite mu slikanice, poslušajte glasbo, se pogovarjajte z otrokom, mu dajte veliko tekočine, vendar mu predvsem dajte čas za počitek in nabiranje moči.