Dodatki za avtosedež – še več udobja in varnosti na poti

Dodatki za avtosedež – še več udobja in varnosti na poti

Kdaj ste nazadnje kupovali novo vozilo – avtomobil? Se spomnite, da so vam prodajalci pri nakupu najprej predstavili osnovno verzijo, nato pa so vam ponudili še dodatno opremo, ki vas je enostavno navdušila? Pravijo, da je skrivnost v detajlih in prav slednji prinašajo posebno veselje tudi otrokom, kadar smo na poti v avtomobilu.


Nepogrešljivi dodatki za udobje na poti

Pogoj za varno vožnjo tako za vas kot za otroka, ki vam dela družbo z zadnje klopi, je pravilna uporaba avtosedeža. Poleg tega pa lahko z uporabo različnih dodatkov poskrbite tudi za udobje. Nekateri modeli avtosedežev so že opremljeni z dodatki, kot so držalo za lonček ali mrežica za igračke in shranjevanje. V naši ponudbi so vam na voljo tudi praktični organizatorji za potovanja, blazine za spanje, senčniki, pa držala za varnostne pasove, nastavki za stekleničke, sponke, ogledala za nadzor otroka in drugi dodatki. 

Pa si poglejmo nekaj osnovnih in najbolj koristih pripomočkov.

Isofix podstavek

Za varnejšo rabo avtosedeža v vozilu priporočamo uporabo Isofix podstavka, baze na katero enostavno, predvsem pa varno namestimo otroški varnostni avtosedež. Baza se v vozilo namesti z Isofix priključki. Opremljena je z barvnimi in zvočnimi indikatorji za pravilno namestitev v vozilo, hkrati pa opozori na nepravilno namestitev sedeža, kar učinkovito zmanjša možnost napake pri montaži sedeža. Posamezni modeli omogočajo rotacijo avtosedeža za 900, 1800 ali 3600. Baza z oporno nogo zagotavlja večjo stabilnost avtosedeža v primerjavi z Isofix bazami brez oporne noge. V primeru trka, cona v oporni nogi absorbira del nastalih sil, kar dodatno obvaruje otroka v sedežu.

Adapterji za avtosedež

S pomočjo adapterjev za namestitev avtosedeža na ogrodje vozička boste vaš voziček hitro in enostavno pretvorili v popolni potovalni sistem. Adapterje namestite na ogrodje, nato pa nanj z enim samim klikom pritrdite izbrano lupinico. Adapterji so običajno že del ogrodja izbranega vozička, posamezni na voljo tudi ločeno.

Letne prevleke in podloge

Poletje je in vročina, otrokom je kljub klimi v vozilu vroče. Nelagodje ob sedenju v preznojeni majici in hlačkah otroku lahko olajšamo z uporabo poletne prevleke. Prevleke so narejene iz posebnih materialov, ki pomagajo uravnavati telesno temperaturo tako poleti kot tudi pozimi, ter omogočajo večjo zračnost in boljši pretok zraka.
Obstajajo podloge, ki jih namestimo samo na sedalni del ter naslonjalo, in pa večje prevleke, s katerimi »oblečemo« celotno sedalo in ga tako zaščitimo tudi pred nezaželenimi odtisi čokoladnih prstkov, polito tekočino, itn.
Prevleka je običajno enostavno odstranljiva in jo lahko operemo v pralnem stroju. Pri nas lahko kupite univerzalne letne prevleke ali prevleke, prilagojene posameznim modelom avtosedežev.

Zaščita za sedež vozila

Včasih pa se zgodi tudi kakšna nesreča. Da hrana ali tekočina ne umažeta sedeža zadnje klopi, pod avtosedež namestite zaščito – tako boste vaše vozilo zaščitili pred tekočino, umazanijo in ostanki hrane, hkrati pa bo blago (sploh, če je usnje) zavarovano pred mehanskimi poškodbami ob premikanju avtosedeža.

Senčnik za steklo

Da otroku med vožnjo ali zasluženim počitkom ne nagajajo sončni žarki, priporočamo uporabo senčnikov, ki jih s priseski namestimo na steklo vrat. Z ljubkimi motivi bodo med vožnjo zamotili vaše najmlajše. 

Zimske vreče

Ko se na pot odpravljate v hladnejših dneh, vreča zagotavlja potrebno toplino. Otroku slecite vrhnja oblačila, kot so bunda ali debela jakna, namesto tega pa uporabite zimsko vrečo ali če je potrebno toplo odejico. Zimske vreče za avtosedeže imajo za namestitev posebej prilagojene odprtine za 5-točkovni varnostni pas sedeža.

Ogledala za nadzor otroka

Za nadzor otrok, ki se vozijo v avtosedežih v nasprotni smeri vožnje, je ogledalo odlična rešitev. S priseskom se namesti na zadnje steklo in vama z otrokom omogoča vizualno komunikacijo med vožnjo.

Elektronski varnostni sistemi za nadzor otroka

Varnostna sponka Cybex Sensorsafe, Maxi-Cosi varnostna sedalna blazina in drugi podobni izdelki predstavljajo edinstven varnostni sistem za nadzor otroka. Sponko pritrdite na varnostne pasove avtosedeža ali pod sedišče, od koder vas bo preko aplikacije na pametnem telefonu opozarjala na kritične situacije: če pasovi niso dovolj čvrsto nameščeni, če je otrok ostal v vozilu brez nadzora, če je predolgo sedel, itd.. Aplikacija ponuja tudi navodila za namestitev, odgovore na pogosta vprašanja in drugo. Na voljo za različne modele avtosedežev. Več informacij na prodajnem mestu.

Varnostni pas za nosečke

Posebno pozornost namenjamo nosečnicam. Pripenjanje varnostnega pasu vozila zanje ni ravno prijetno opravilo, toda tudi v nosečnosti mora biti varnost na prvem mestu. Uporaba posebnega nastavka za pas se priporoča od drugega meseca nosečnosti dalje in ne posega v osnovne varnostne lastnosti 3-točkovnega avtomobilskega pasu.

Po dodatke za avtosedež v Baby Center

Pri izbiri in uporabi dodatkov je treba vedno upoštevati varnostne smernice proizvajalca avtosedeža. Dodatki ne smejo ovirati delovanja ali pravilne namestitve avtosedeža.
V naši bogati ponudbi boste našli nabor majhnih, a nadvse funkcionalnih dodatkov, ki potovanja za vašimi malčki v avtomobilu naredijo še prijetnejša, udobnejša, predvsem pa varnejša!

Varno na poti vam želimo!

Baby Center