Gi-bam, gi-baš, gi-ba-mo vsi

Gi-bam, gi-baš, gi-ba-mo vsi

Gibanje je pomembno. Redne fizične aktivnosti ugodno vplivajo na fizični in osebnostni razvoj, zdravje in počutje. Otroci, ki se redno gibajo že v zgodnjem otroštvu, bodo zelo verjetno razvili aktiven življenjski slog in ga ohranili tudi v svojih najstniških in odraslih letih. Zato spodbujajte otroke h gibanju in pri tem uživajte tudi sami.


Pojdite v naravo: Otroci zunaj tekajo, plezajo in poskakujejo več kot v zaprtih prostorih. Zato jih, kadar vas ne preganja čas in je okolje dovolj varno, ne vozite v avtu ali vozičku, pač pa jim pustite, da se prosto gibajo. S seboj vzemite žogo ali tricikel, igrajte se skrivalnice ali druge gibalne igre.

Uživajte v glasbi in zaplešite: Kadar ne morete na svež zrak – zaradi slabega vremena, bolnega dojenčka ali nerazpoloženega otroka – zavrtite nekaj glasbe. Hitrejši ritmi, nabiti z energijo, razburkajo celice, poženejo kri po žilah in potegnejo telo v živahno gibanje. Nežna glasba upočasni bitje srca in vzpostavi reden ritem.

Bodite dober zgled: Tako kot na drugih področjih vas bo tudi pri gibanju otrok vzel za zgled. Namesto z avtomobilom se v trgovino, knjižnico ali na obisk k prijateljem odpravite peš. Povabite otroka, da se vam pridruži, ko doma izvajate vaje za moč in vzdržljivost.

Povabite prijatelje: Nič ni bolj zabavno, kot se gibati v družbi prijateljev. Povabite otrokovega najljubšega prijatelja na obisk, igro v bazenu ali kolesarski izlet.

Vpišite otroka na organizirano vadbo: Že zelo zgodaj lahko otrok veliko pridobi z obiskovanjem organizirane vadbe, plesa ali plavanja. A vaš namen naj ne bo vzgoja vrhunskega športnika, pač pa otrokova zabava ob gibanju, zato pazite, da njegov urnik ne bo preveč zapolnjen.

Podpirajte otroka pri vadbi: Spodbujajte otroka pri njegovem najljubšem športu, pomagajte mu s prevozom na treninge in se zanimajte za njegov napredek. Ker je namen zlasti v tem, da otrok uživa v športnih aktivnostih, ga ne silite k športom, ki jih ne mara, in ne pritiskajte nanj z rezultati.

Organizirajte športne počitnice: Ko načrtujete dopust, izberite lokacijo, ki omogoča veliko gibanja in je prijazna do družin. Veslanje po jezeru, plavanje v morju in raziskovanje okolice s kolesi je zabavno za vso družino.


Čemu koristijo redne fizične aktivnosti?

Pomagajo pri zdravem razvoju kosti in mišic;
povečujejo mišično moč in vzdržljivost;
pomagajo uravnavati telesno težo;
zmanjšujejo zaskrbljenost in stres;
povečujejo samozavest in izboljšujejo samopodobo;
prispevajo k boljšemu spancu;
blagodejno vplivajo na zdravje: uravnavajo krvni tlak, znižujejo raven holesterola, zmanjšujejo možnost razvoja diabetesa, nekaterih vrst raka, srčnih obolenj in nekaterih pogostih kroničnih bolezni med odraslimi.