Igra z malčkom na morju

Igra z malčkom na morju

Ne pozabite na otrokove najljubše igrače. 


Toplo poletno vreme je kar vabilo na osvežitev v morju, zato sem neučakano odštevala dneve do našega morskega oddiha. Glede na to, da je to bil naš tretji poletni dopust zapored, odkar sva z možem postala starša najinemu Lukcu, sem sedaj že točno vedela, kaj vse potrebujem s seboj. Prav ponosna sem bila nase, da mi je končno uspelo spakirati minimalno količino prtljage. Ampak vedela sem, da to še ni vse, čakala me je namreč še ena pomembna naloga pred odhodom.

Naš Lukec bo kmalu dopolnil 3 leta, zelo rad se igra in zelo se trudim, da ima veliko različnih aktivnosti skozi celoten dan. Zato sem si pripravila tudi seznam različnih iger in spakirala raznorazne igrače ter pripomočke, da bodo dnevi pestri. In res so bili.

Kaj se torej igrati z otroki na morju?

Prva in zelo pomembna stvar so seveda otrokove najljubše igrače. Nam so odlično zapolnile čas med kuhanjem kosila ali ko smo se vrnili s plaže. Naš Lukec obožuje svoje avtomobilčke, s katerimi sta se z možem igrala, medtem ko je mami postorila druge zadeve. Vsakodnevno pa sva mu omogočila tudi prosto igro, saj sem že večkrat zasledila nasvete strokovnjakov, da mora otrokom biti kdaj pa kdaj tudi dolgčas, saj se ravno takrat razvija njihova kreativnost in domišljija ter se na splošno ob tem tudi veliko naučijo.


S seboj lahko vzamete tudi različne družabne igre, sestavljanke, tudi knjige so nam ob večerih prišle zelo prav. Ena pravljica za lahko noč in smo kar vsi trije zaspali kot polhki. Odlična ideja je tudi risanje, barvanje pobarvank, tudi peli in plesali smo v apartmaju. Ja, malčkom se mora cel dan dogajati. Energije imajo za izvoz.

In kot je pomembna prosta igra, je priporočljivo tudi, da si starši med dopustom vzamemo nekoliko več časa za igro z otroki, da se utrdijo družinske vezi.

Kaj pa na plaži in v morju?

V kolikor so na plaži kakšna igrala za otroke, bodo otroci najbrž nekaj časa preživeli tudi tam. Preostali čas pa se lahko igrate različne igre z žogo (pri nas je bilo najbolj zanimivo podajanje žoge v vodi), gradite lahko gradove iz peska, izdelujete različne živali in oblike z modelčki za pesek, se lovite po plitvi vodi, z različnimi vozili prevažate pesek ali kamenje po plaži.

Super ideja je tudi iskanje zaklada, mi smo to izvedli tako, da sem v plitvo vodo skrila nekaj predmetov in igrač, ki jih je nato Luka iskal. Ta igra je bila najbolj aktualna od vseh, vsak dan me je spraševal, kdaj bomo šli iskat zaklad.

V morju smo iskali tudi zanimive kamenčke, iz njih lahko sestavite različne oblike ali črke ali otrokovo ime, lahko jih tudi pobarvate in odnesete domov kot darilo za sorodnike. Zagotovilo za odlično zabavo pa je tudi tekmovanje, kdo prvi napolni vedro z vodo – otrok z lončkom ali zalivalko zajema vodo in tako polni vedro, lonček/zalivalko prenaša z ene točke na drugo, torej od vode do vedra na kopnem, brez da se polije. Lahko naredite kar tekmovanje, kdo prej napolni vedro. Zelo zanimivo pa je tudi tekmovanje z ladjicami v vodi – katera ladjica bo prva na cilju, katera bo hitrejša. To igro smo se pogosto igrali kar v domačem bazenu, v morju pa je bilo še bolj zanimivo. In ne pozabite na vodne pištole, mi smo imeli kar vsak svojo in bile so v vsakodnevni uporabi.

In še nekaj zanimivih iger za celo družino:

GLASBENE BRISAČE

V krog ali vrsto na tleh razporedimo brisače, število le-teh mora vedno biti za eno manj kot je število tekmovalcev. Nato pripravimo glasbo s pomočjo telefona ali kar sami zapojemo, tekmovalci zaplešejo, ko glasba preneha igrati, morajo vsi tekmovalci sesti na katerokoli brisačo. Kdor ostane brez brisače, izpade. Zmaga tisti, ki ostane na zadnji brisači.

LIMBO NA PLAŽI

Dve osebi naj držita limbo palico, med tem ko se ostali tekmovalci trudijo čim bolj upogniti s hrbtom proti pesku, da pridejo pod palico brez dotika ali padca. Uporabite lahko kar prenosni senčnik ali kakršnokoli vrvico in tekmovanje se lahko prične.

PLAŽNI BOVLING

Potrebujete plastične steklenice, ki jih napolnite z vodo ali peskom, nato pa jih z ustrezne razdalje z metanjem ali kotaljenjem žoge poskusite podreti čim več naenkrat. Vsaka podrta steklenica vam prinese točko. Zmaga tisti, ki jih podre največ.

VALOVI

Celotna družina se usede v plitvo vodo, skrčimo noge in se z rokami oklenemo kolen. Nato čakamo na valove in se trudimo obdržati ravnotežje, brez da spustimo roke. Zmaga tisti, ki zdrži najdlje.

PIKADO

V pesek narišemo kroge v obliki tarče kot pri pikadu (če plaža ni peščena, lahko tarčo oblikujemo tudi s kamenčki) in v njih napišemo število točk, ki jih dobimo, če zadanemo določen krog. Manjši je krog, več točk dobi tekmovalec. Nato v tarčo mečemo žogo ali kamenček in pri tem skušamo zadeti čim manjši krog. Zmaga tisti, ki dobi največ točk.

NAHRANI MORSKEGA PSA

V pesek narišemo morskega psa in njegova velika usta, na mestu ust skopljemo veliko luknjo. Nato naberemo kamenčke in tekmujemo, kdo bo v njegova usta vrgel več kamenčkov.

To je le nekaj predlogov za igro z malčkom na morju. Naš malček je v vseh aktivnostih zelo užival, preizkusite jih in dan bo z igro minil kot blisk, vi in vaši otroci pa se boste neizmerno zabavali.

Mamica, ki je delila izkušnje:

Maja Krajnc, mamica, učiteljica, lektorica, blogerka, ustvarjalka.

Spletna stran, Izziv – mamin brlog