Igre na prostem

Igre na prostem

Vse česar morda še niste vedeli o igrah na prostem in njihovem vplivu na razvoj otroka.


Že od rojstva otrokov razvoj močno zaznamujejo dražljaji in signali, ki jih dobi iz okolja. Spodbujanje vašega otroka, da razvija svoje motorične spretnosti skozi igro, je ključno pri zdravem razvoju. V veliko primerih otroci živijo preveč sedeče življenje in imajo premalo priložnosti, da se prosto igrajo in tekajo. To ima lahko negativen vpliv na razvoj njihovih motoričnih spretnosti in njihove emocionalne in kognitivne kapacitete.

Zdrav življenjski slog, že od malih nog, je ključen v zagotavljanju dobre prihodnosti za vašega otroka. Za zdrav razvoj otroci potrebujejo:

• naučene dobre (in zdrave!) prehranjevalne navade,
• spodbujanje k aktivnostim.

Učimo se s poskušanjem

Včasih starše skrbi, če otrok pade ali naleti na oviro, zato želijo slabe izkušnje preprečiti. To pa ovira otrokov razvoj. Brez padcev in premagovanja ovir ni napredka. Tekanje, spotikanje in pobiranje so tri od glavnih aktivnosti, ki pomagajo otroku razviti njegove motorične spretnosti, najti ravnotežje in izboljšati koordinacijo.

Motorični razvoj je podprt s tremi ključnimi faktorji:

• živčnim sistemom, ki "programira" gibanje,
• kostmi, mišicami in sklepi, ki te gibe izvajajo,
• okoljem, ki predstavlja motivacijo za gibanje.

Je vaš otrok dovolj aktiven?

Vsak otrok se razvija na svoj način, zato morajo biti njegov individualen značaj in predispozicije spoštovane. Priporočljivo pa je, da ga spodbujate, da poskusi nove aktivnosti in pridobi nove izkušnje. Samo tako je zagotovljena zdrava in uravnotežena rast.


Igra na prostem je dobra odločitev, saj otrok zunaj dobi svež zrak in se giblje na sončni svetlobi. Kadar pa je vreme slabo in se zunaj ne morete igrati, je enako pomembno, da se otrok giblje in je aktiven tudi v stanovanju.

Vaš otrok se neprestano giblje

Podpirajte njegovo izbiro, tako da ga pogosto peljete v park in organizirate aktivne igre v hiši. Vendar ne pozabite, da tudi takšni otroci potrebujejo tih, umirjen čas. Pripravite mehek in udoben kotiček v stanovanju, kjer lahko otroku berete zgodbice.

Vašemu otroku so všeč umirjene igre

Spoštujte njegovo izbiro; vaš otrok je očitno bolj umirjene in sproščene narave. Igrajte se z njim na preprogi, ampak ne pozabite, da je gibanje priporočljivo za otroke vseh starosti. Pojdite na sprehod v park in se poskušajte aktivno igrati z vašim otrokom tudi v stanovanju.

Vašemu otroku je všeč oboje; aktivne in umirjene igre

To je zelo dobro. Še naprej ga spodbujajte, da se rad igra na oba načina. To je namreč najboljše zagotovilo za zdravo in uravnoteženo rast. Podnevi se igrajte zunaj in preživite večere pred spanjem v stanovanju med igranjem bolj umirjenih iger.

Kaj pravijo strokovnjaki?

Že od rojstva otrokov razvoj močno zaznamujejo dražljaji in signali, ki jih dobi iz okolja. Spodbujanje vašega otroka, da razvija svoje motorične spretnosti skozi igro, je ključno pri zdravem razvoju.

Koristni nasveti za otrokovo gibanje

Igra je zabavna že po svoji naravi in predstavlja najboljši način učenja motoričnih spretnosti. Prepričajte se, da ima vaš otrok dovolj možnosti za igro vsak dan.
Za otroke je igranje s starši pomemben vir motivacije, saj jim omogoča učenje z imitacijo. Igra s starši tudi pripomore k otrokovemu samozavedanju in samozavesti ter še bolj poveže otroka in starše.
Ne dovolite, da otrok vidi vaš strah pred njegovimi padci, dovolite mu eksperimentirati. Če vaš otrok pade, ne pokažite prevelike skrbi, to ga namreč lahko prestraši. Ščitite svojega otroka, ampak počnite to na neviden način, da se vaš otrok vseeno lahko prosto giblje. Bodite vir utehe, ko jo otrok potrebuje, in samozavesti.
Hrabrite otroka, ko mu kaj ne uspe. Naj poskusi še enkrat in naj ne dvomi vase. Veselite se tudi najmanjših uspehov.

Rastem, korak za korakom, igro za igro

Mejniki motoričnega razvoja se razlikujejo med posamezniki. Spretnosti se je mogoče naučiti z vajo.

• 12 mesecev: Dojenčki se naučijo stati in naredijo svoje prve korake. Takrat še hodijo s široko postavljenimi nogami, saj poskušajo najti ravnotežje.
• 18 mesecev: Ravnotežje se izboljša in hoja postane bolj stabilna. Otroci odkrijejo svoje veselje do plezanja na objekte ali preko njih.
• 24 mesecev: Otroci zdaj najdejo ravnotežje tudi na eni nogi in začnejo teči. Prvič jih lahko opazujemo tudi pri metanju in skakanju.
• 36 mesecev: Gibanje postane samostojno in preprosto, zato se otroci počutijo samozavestne pri odkrivanju okolja. Uživajo v metanju in brcanju žoge, sedaj njihovi meti večinoma tudi dosežejo željen cilj.

Spodbujanje vašega otroka, da razvija svoje motorične spretnosti skozi igro je torej ključno pri zdravem razvoju.