Izraščanje zob

Izraščanje zob

Z izraščanjem zob se srečuje prav vsak starš. Nekatere družine to obdobje preživijo brez večjih težav, večina pa se spopada z vprašanjem: "Kako lahko svojemu dojenčku to obdobje čim bolj olajšam?"


Začnimo z zanimivim podatkom! Ali ste vedeli, da mlečni zobje ne izrastejo tako, da režejo in prebijajo dlesni, kar povzroča bolečino, ampak je ta del dlesni vašega dojenčka že razgrajen s hormoni, še preden se pojavi krona zoba.


Večini dojenčkov zobje začnejo izraščati med 4. in 7. mesecem, nekaterim pa začnejo izraščati mnogo kasneje ali nekoliko prej. Ni potrebe za skrb, če zobje vašega dojenčka izraščati v svojem tempu – ne pozabite, da je vsak dojenček edinstven.

Izraščanje zob lahko povzroči bolečino in nelagodje, nekateri simptomi pa lahko vključujejo:
• Otekle, občutljive dlesni
• Nemir in jok
• Rahlo povišana temperatura (ne visoka vročina!)
• Grizenje ali želja po žvečenju trdih predmetov
• Veliko slinjenja, kar lahko povzroči izpuščaj na obrazu
• Kašelj
• Drgnjenje obraza ali vlečenje za uho
• Tiščanje rok in prstov v usta
• Spremembe v vzorcih prehranjevanja ali spanja


Čeprav je lahko boleče, izraščanje zob ne povzroča bolezni pri dojenčkih. Pokličite izbranega pediatra, če ima vaš dojenček drisko, bruha, ali ima izpuščaje po telesu, visoko vročino, močan kašelj in zamašen nos. To niso običajni znaki izraščanja zob!

Kako ublažiti bolečino in pomagati dojenčku, da ta čas prebrodi brez večjih težav?

Nežno masirajte dlesni s hladno, mokro krpo, tetra plenico ali čistim prstom. Hlad bo pomagal ublažiti bolečino. To poskusite narediti pred dojenjem, da preprečite neprijetno grizenje bradavice zaradi razdraženih dlesni. Poleg tega lahko preizkusite Haakaa cucljalnik za hrano.
Haakaa silikonski cucljalnik za hranjenje je popoln za uvajanje novih okusov v prehrano vašega otroka brez nevarnosti zadušitve ali za lajšanje bolečin pri izraščanju zob. Cucljalnik je izdelan iz 100% silikona za živila, je bolj vzdržljiv in lažji za vzdrževanje od mrežastih alternativ, ki jih je izjemno težko čistiti in se lahko trgajo, zadržujejo bakterije in absorbirajo vonjave.
Preprosto dajte sadje ali zelenjavo v silikonsko vrečko in jo dobro zaprite. Lahko jo za kratek čas postavite v hladilnik, da bo vsebina hladnejša, če jo uporabljate za lajšanje bolečin pri izraščanju zob. V njej lahko tudi zamrznete ledene dobrote, kot so iztisnjeno mleko, kašice ali sokove. To naredite tako, da odstranite vodotesni pokrov vrečke, vanjo vlijete tekočino, sestavite izdelek, namestite pokrov in zamrznete! Ko je zamrznjena, odstranite pokrov vrečke in pustite otroku, da raziskuje!
Otrok bo užival v priložnosti, da izkusi nove okuse in teksture, medtem ko gradi neodvisnost, se uči samostojnega hranjenja in dela na koordinaciji rok, oči ter motoriki.

Nega zob

Dobra ustna higiena je pomembna že pred tem, ko vaš dojenček dobi prve zobe!
Dokler zobje ne začnejo rasti, čistite dojenčkove dlesni z mokro krpo, tetra plenico ali kosom gaze vsaj enkrat na dan. Ko se zobje pojavijo, dojenčku čistite usta na enak način najmanj dvakrat na dan. Po nekaj mesecih lahko uporabite tudi našo silikonsko zobno ščetko.
Silikonska zobna ščetka Haakaa 360° je zasnovana tako, da vašemu malčku omogoča temeljito in učinkovito izkušnjo čiščenja med ščetkanjem majhnih zob in dlesni. Mehke silikonske ščetine omogočajo čiščenje iz vseh kotov (360°) in odstranjujejo več oblog kot običajne otroške zobne ščetke!
Haakaa 360° silikonska zobna ščetka je izdelana iz mehkega 100% silikona za živila in je popolnoma varna za dojenčke, saj masira in čisti njihove občutljive nove zobe in dlesni. Prav tako ima prisesno podlago za enostavno shranjevanje brez nevarnosti, da se prevrne, kar ohranja ščetine čiste in brez klic ter drugih škodljivcev. To je popolna ščetka za začetek nege zob vašega otroka in odličen način za spodbujanje ščetkanja, ob tem pa pomaga privzgojiti dobre higienske navade že od zgodnjega otroštva.
Po njihovem prvem rojstnem dnevu lahko začnete uporabljati majhno količino zobne paste brez fluora in nadaljujete z odličnimi navadami zjutraj in zvečer pred spanjem.

Mia Drokan,

certificirana doula in perinatalna fitnes trenerka