Je prišel čas za igro na prostem?

Je prišel čas za igro na prostem?

Seveda! Pomlad je vse bližje, otroci pa vsak dan potrebujejo svež zrak in vadbo, ne glede na vreme.

Se še spomnite, kako smo se kot otroci veselili praznikov, ko smo lahko cele dni preživeli na dvorišču, na igrišču, v parku ali celo na ulici? Igrali smo se skrivalnic, ustvarjali skulpture v peskovniku, plezali po drevesih, kolesarili, rolali in uživali v igri do prižiga uličnih luči!

Prosti čas naših najmlajših pa se v zadnjih letih nekoliko spremenil. Nekatera raziskovanja so celo pokazala, da otroci danes preživijo pol manj časa na svežem zraku, kot so ga njihovi starši preživljali kot otroci. Računalniki in televizorji s privlačnimi vsebinami hitro pritegnejo otroke, da ostanejo pred zasloni, namesto da bi se igrali na prostem.

Vendar pa ne smemo pozabiti, da je igra na prostem ključna za otrokovo zdravje in razvoj. Zato je izjemno pomembno, da starši svoj prosti čas intenzivno preživljajo na prostem s svojimi otroki.

Najbolj priljubljene zunanje igrače 

Otroci radi igrajo v parku ali na igrišču, pa tudi na dvorišču. S nekaj praktičnimi orodji lahko dvorišče hitro spremenite v pravi otroški raj! Ali veste, katere igrače otroci najbolj obožujejo?

Tobogan in gugalnica so klasične igrače na prostem, ki že desetletja navdušujejo otroke po vsem svetu. Najdemo jih v skoraj vsakem parku in na igrišču, pogosto pa se družine, ki imajo dovolj prostora, odločijo, da bodo tobogan ali gugalnico postavile kar v svoje dvorišče.

Paradiso tobogan dinozaver zelen

Smoby tobogan z vodo XL


JS gugalnica kovinska samostoječa 

JS gugalnica lesena z opornicami

Wonderland gugalnica pravokotna 

JS gugalnica kovinska dvojna

Trampolini so prav tako med najbolj priljubljenimi igračami na prostem v zadnjih letih. Otroci preprosto obožujejo skakanje in akrobacije, ki jih lahko izvajajo na trampolinu!

Free 2 Move Trampolin z lestvijo

Seveda pa ne smemo pozabiti niti na peskovnike, ki jih otroci absolutno obožujejo! Škatle s peskom dajejo otrokom dovolj prostora za ustvarjalno izražanje. S pomočjo lopatic, grabljic, posod in drugih orodij lahko v peskovniku ustvarijo karkoli! Od čarobnih poti do mogočnih gradov.

China Plaited leseni peskovnik s streho

Paradiso peskovnik žabica s pokrovom


Androni Modelčki set - Sladke sanje

Ecoiffier kosilnica s košem 74 cm

Klein set orodja

Rolly Toys Kovinska samokolnica - zelena

Hiške za igro so prav tako med najbolj priljubljenimi igračami, s katerimi mnoge družine opremijo svoja dvorišča. Otroška hiška je odlična priložnost za igranje vlog, kar je izjemno pomembno za otrokov razvoj, krepitev domišljije in trening komunikacijskih veščin.

Smoby hiška square playhouse

Smoby hišica na stebrih

Feber hišica Casual

Feber Park aktivnosti

Družinski sprehodi 

Prava količina vitamina D in svež zrak sta pomembna tako za otroke kot tudi za odrasle. Zakaj se ne bi vsi skupaj odpravili na sprehod?

Družinski sprehod je odlična priložnost za druženje in klepet. Ko vaš otrok preraste voziček, je čas, da razmislite o nakupu gugalice ali trikolesnika, kasneje pa otroškega kolesa.

Če niste prepričani, katero velikost kolesa izbrati, lahko uporabite naš vodič, za vsa vprašanja o trikolesnikih pa najdete odgovore tukaj.

Igra na prostem je pomembna v vseh letnih časih 

Nekateri starši so zaskrbljeni, da so zunanje temperature včasih previsoke ali prenizke, vendar ne glede na vreme je pomembno, da otroci vsaj nekaj časa dnevno preživijo zunaj. Lahko pa najdete načine, kako se izogniti nelagodju, ki ga lahko povzroči preveč vroče ali prehladno vreme.

Na primer:

  • Med poletnimi meseci bi se morali otroci zadrževati v notranjih prostorih med 11. in 16. uro ter se izogniti škodljivim UV žarkom. Izkoristite zgodnje jutro ali pozno popoldne za igro na prostem.
  • V zimskih mesecih pa poskrbite, da bo otrok dovolj toplo oblečen. Nepremočljiva topla oblačila in obutev so nujna v zimskih mesecih za brezskrbno preživljanje prostega časa na svežem zraku.