Kaj početi z otroki na proste dni?

Kaj početi z otroki na proste dni?

Po dneh, zapolnjenih s šolskimi in vrtčevskimi obveznostmi, prosti dan v tednu predstavlja čas, ko ga družina lahko preživi skupaj. In prav je, da tudi ta skupen čas preživimo aktivno in prijetno.


Prepričani smo, da se bo pri večini družin jutranje bujenje začelo prej kot so upali, kar pomeni, da moramo biti za akcijo pripravljeni takoj, ko odpremo oči. Po hitrem zajtrku je namreč čas za pravo zabavo! Sončni dan je idealen za preživljanje časa zunaj v parku s prijatelji. Če našo hišo krasi dvorišče, potem imamo lahko kar svoj zasebni park, napolnjen z otroškim smehom in veseljem. Tobogani, gugalnice ali bazeni so v njem obvezni pripomočki.

Igra s prijatelji bo otrokom najbolje zapolnila čas, saj, ne glede na to naš trud, nič ne more biti boljše od neomejene otroške domišljije in zabave. Včasih jim je potrebno dovoliti, da se samo prepustijo igri, brez pravil, prav tako kot smo se tudi mi nekoč igrali in si sami izmišljali nove igre. Pločnik postaja nijhovo platno, ki ga s pisanimi kredami, do zadnjega kotička, zapolnijo s pisanimi risbicami. Medtem, ko ustvarjajo svoje umetnije, pa jih ne pozabite tudi pohvaliti.

Žoga je obvezen rekvizit vsakega doma. Verjamemo, da potrjujemo pravilo, ko rečemo, da ima vsak dom vsaj eno žogo, verjetno pa tudi več. Prva izbira fantov bo verjetno nogomet ali košarka, deklice pa bodo verjetno prej izbrale odbojko. V igri »med dvema ognjema« bodo uživali vsi. Organizirajte družinski turnir s sosedi. Zagotavljamo vam ure in ure smeha in zabave ter spominov, ki jih bodo vaši otroci zapomnili do konca življenja.

Igrače pa niso samo za zabavo. Glede na vrsto igrač, lahko le-te spodbujajo razvoj novih veščin pri otrocih. Seti za kegljanje bodo na primer pri otroku spodbujali natančnost. Čeprav tenis s plastičnim setom loparjev ni naporen, pa bo od otroka zahteval večjo fizično aktivnost in povečanje koncentracije, saj bo moral med igro spremljati žogico.


Deževen dan, ki smo ga želeli preživeti na svežem zraku, ne rabi biti izgubljen, saj nam tudi udobje doma ponuja veliko zabave. Mlajši otroci bodo uživali v zlaganju kock, tiste nekoliko večje pa lahko zaposlimo z ustvarjanjem njihove prve predstave. Idejo za scenarij si lahko izposodimo iz njihove priljubljene knjige, ob pomanjkanju igralske zasedbe pa lutkam in plišastim igračam dodelimo nove vloge. Rekvizite poiščite v vsakem kotičku stanovanja in predstava se lahko začne. Otrokom prepustite tudi vlogo režiserja in scenografa, vi pa bodite pomožno osebje. Po celodnevnem trudu vas boste tako priča najlepši prestavi, ki si jo boste kadarkoli ogledali. Ponos v otroških očeh, ko jih boste nagradili z velikim aplavzom, pa bo v vašem spominu in srcih ostal za vedno.

Večeri naj bodo rezervirani za družabne igre. Medtem, ko bodo starši obujali spomine z igro „Človek ne jezi se“, bodo otroci verjetno prej izbrali igro »Brainbox«. Gre za zabavno in izobraževalno igro, pri kateri se vsakič lahko naučijo nekaj novega. Če želite večer poln smeha, potem predlagamo, da izberete Frutti Frutti, igro, v kateri je cilj čim prej odložiti svoje karte v mešalki, pred jih ta vse izvrže.