Kako izbrati avtosedež?

Kako izbrati avtosedež?

avtosedezi-page-header653481-ztzbx_1.jpg


Pravilen izbor varnostnega avtosedeža je ključen za varnost vašega otroka. Ne glede na to, ali se pripravljate na prihod novorojenčka ali se odpravljate na pot z večjim otrokom, je pomembno, da se posvetite preverjanju brezhibnosti obstoječega avtosedeža, in, če je potrebno, nakupu novega, primernejšega avtosedeža. Poleg varnosti, ki je osnova dobrega sedeža, bo pravilno izbran avtosedež otroku zagotovil tudi udobno potovanje. Potrebno je izbrati avtosedež, ki odgovarja vašemu malčku, vam in je hkrati primeren tudi za vaše vozilo. Avtosedež mora ustrezati višini in teži malčka, prav tako pa naj bo nameščanje enostavno in z minimalno možnostjo napake v skladu z navodili proizvajalca.


1.png

1.
Pred nakupom sedeža otroka stehtajte in izmerite. Najbolj zanesljiv izbor sedeža je na podlagi otrokove telesne višine. Ker so otroci pri isti starosti lahko različno težki, je starostno skupino bolje upoštevati zgolj kot indikator.

2.png

2.
Preverite, da ima sedež nameščeno ECE-R 44/04 ali ECE-R 129 nalepko. Ta zagotavlja, da sedež ustreza mednarodnim varnostnim standardom.

3.png

3.
Pred nakupom preverite možnosti namestitve sedeža v vaše vozilo. Vsak sedež ni primeren za vsako vozilo. Za stabilno povezavo sedeža v vozilo se priporoča uporaba Isofix pritrditve, preverite pa tudi razpoložljivost ostalih možnosti pripenjanja (Top Tether, oporna noga). Prosite prodajalca, naj vam razloži, kako se sedež pravilno namesti in kako ga pravilno uporabljati.

4.png

4.
Pri izbiri sedeža bodite pozorni na položaj otrokove glave in ramen. Pri sedežih skupine 0+ in 0+/1 (nameščenih v nasprotni smeri vožnje) naj glava ne sega iz območja avtosedeža, biti mora nekje v sredini naslonjala, maksimalno 2 cm pod zgornjim robom sedeža. Pri sedežih skupine 1, 1/2/3 ali 2/3 (nameščeni v smeri vožnje) pa je sedež primeren dokler je zgornji rob sedeža v višini otrokovih ušes. Pasovi avtosedeža naj bodo nameščeni v višini ramen, ne višje, ne nižje. Ko je zgornji položaj pasu nižji od otrokovih ramen, je čas za menjavo avtosedeža za večjega.

5.png

5.
Ne pozabite na udobje. Priporočljivo je, da otrok sedež preizkusi in pove, kako se počuti v njem. Sedež mora biti individualno prilagodljiv – višina, širina in naklon hrbtišča ter višina opore za glavo.

6.png

6.
Pri izbiri sedeža je koristno preveriti, kako se je le-ta izkazal na preizkusih varnosti in ostalih lastnosti ter po kakšnih merilih so sedeži na nekem testu razvrščeni. Za ogled najnovejših rezultatov ADAC testiranj kliknite tukaj.

7.png

7.
Za nasvet in informacije pred nakupom se obrnite na naše strokovno prodajno osebje, ki informacije pridobi neposredno preko izobraževanj s strani proizvajalca. Seveda so izkušnje prijateljev koristna informacija, ki vam lahko delno pomaga pri odločitvi.

8.png

8.
Tako mi, kot proizvajalci, odsvetujemo uporabo starih in rabljenih sedežev, saj ne zagotavljajo enake stopnje varnosti, poleg tega pa z leti materiali, iz katerih so narejeni sedeži, izgubljajo svoje prvotne lastnosti. V kolikor uporabite že rabljen varnostni avtosedež, se prepričajte, da ni bil udeležen v trku. Uporaba takega sedeža je neprimerna, tudi če na njem ni vidnih poškodb.