Kako izbrati prava zunanja igrala?

Kako izbrati prava zunanja igrala?

Pomlad je tu! Narava se prebuja, sončni žarki nežno prebujajo zelenenje trave in brstenje dreves. Čas, ko iz zimskega zavetja domačega okolja otroke spustimo ven, da se naužijejo svežega zraka in vitamina D, predvsem pa, da skupaj z vrstniki izživijo svojo otroško domišljijo.

Da bo otroška igra kar čim bolj zabavna, si pomagajmo z zunanjimi igrali na domačem vrtu. Ni potrebno veliko prostora, da otroku popestrimo igro z gugalnico, ki jo pritrdimo na žleb ali vejo drevesa, toboganom z vodo, ki bo nudil prijetno osvežitev tudi poleti ali pa s peskovnikom, v katerega lahko po želji nalijemo tudi vodo ali pa ga napolnimo s pisanimi žogicami.

Izbira pravih igral zna biti pravi izziv za starše, zato vam danes ponujamo nekaj nasvetov, kako se lotiti izbire pravega zunanjega igrala.


1. Izberite primerna igrala

Katero je primerno igralo, se sprašujete. Tisto, ki ustreza starosti vašega otroka in njegovim sposobnostim. Otroci se najraje igrajo na igralih, za katere imajo sami dovolj samozavesti za igro. Seveda je vzpodbuda včasih primerna, nikakor pa ne morete od enoletnika pričakovati, da se pelje na čisto pravem kolesu brez pomožnih koleščk. Raje izberite poganjalca, ki ga otrok lahko nadzoruje in se hkrati tudi uči ravnotežja in drugih motoričnih spretnosti. Enako velja tudi za druga igrala. Pomembno je, da otroka poučimo o načinu igre, seveda pa ga kasneje prepustimo njegovi domišljiji. Ne smemo pa pozabiti, da izberimo tista igrala, ki si jih otrok želi. Ne silite ga v nekaj, česar si ne želi, saj boste s tem samo povečali odpor. Kot so že rekle naše babice: vsaka stvar ob svojem času. Kar velja tudi za igrala.


2. Preverite kakovost materialov

Kakovost materialov vpliva na življenjski rok igrala. Če ste pristaš kovinskih igral, naj bodo izdelana iz galvaniziranega jekla visoke kakovosti. Pri lesenih igralih (ponavadi so to plezala ali okvirji gugalnic) pa bodite pozorni na garancijo proizvajalca. Posebno pozornost zahtevajo plastična igrala, pri katerih preverite debelino plastike in prisotnost ultravijoličnega filtra, ki preprečuje pokanje plastike on izpostavljenosti dnevni svetlobi. Če so igrala postavljena na prostem, redno preverjajte njihovo stanje, da ne pride do poškodb ali slabo nameščenih vijakov, kar bi lahko predstavljalo nevarnost za poškodbo otroka.


3. Ocenite velikost vašega vrta

So zunanja igrala ustrezne velikosti za vaš vrt? Predvideti morate tudi dovolj prostora za gibanje okoli igral.


4. Upoštevajte otrokove želje

Otroci se najraje igrajo na igralih, ki jih vzpodbujajo k učenju in spoznavanju sveta. Zunanja igrala so namenjena tako druženju kot tudi postavljanju osebnih meja potrpežljivosti, saj morajo igrala deliti z ostalimi otroki in tudi počakati v vrsti.


5. Igrala kupite pri zanesljivem ponudniku

Investicija v zunanja igrala ni majhna, zato, ko se odločite za njihov nakup, za svoje otroke izberite le najboljše! Izberite igrala, ki bodo najbolje ustrezala potrebam in željam vaših otrok sedaj in v prihodnosti. Ob nakupu se posvetujte s strokovnjaki, ki vam bodo pomagali izbrati takšne izdelke, ki bodo resnično pričarali nasmeh na lička vaših najmlajših.


V naših trgovinah je na voljo izjemno široka ponudba različnih zunanjih igral.


1. Z vrtnimi igrali lahko popestrite domači vrt in obenem otrokom nudite nove možnosti za igro. Tobogani, gugalnice, vrtne hišice, peskovniki in vse za igro v pesku: kanglice, lopatke, pa tudi tovornjaki in bagri, ter vse, s čimer otroci lahko rijejo po pesku ali zemlji.


2. Poletje je čas za vodo. Odpravite se na bližnji bazen ali pa si zabavo naredite kar doma. Bazeni različnih velikosti bodo z vodo razveseljevali najmlajše, ki bodo med čofotanjem uživali pod strehico, za vse malo večje otroke pa izberite čisto pravi veliki bazen, v katerem se lahko z različnimi vodnimi rekviziti igra celotna družina.


3. Ko si majhen, se sreča pripelje na koleščkih. Najprej na treh, kasneje na dveh. Kateri bo prava letošnja izbira – poganjalček, tricikel, skiro ali morda že čisto pravo kolo z odstranljivimi pomožnimi kolesci? Kolo omogoča mobilnost in ni lepšega, ko otrok to dojame, in nam pobegne na prvem družinskem sprehodu. :) Tiste najmlajše pa lahko na potep zapeljemo s kolesarskim sedežem, ki ga namestimo na svoje kolo, in tako skupaj raziskujemo širni svet. Ne pozabite – vsako vozilo na koleščkih zahteva tudi zaščito glave – čelade različnih oblik in potiskov niso samo modna muha s šaljivim vzorcem, ampak nudijo tudi ustrezno zaščito ob morebitnih padcih. Na voljo so tudi ščitniki za kolena in komolce, ki otroka ob morebitnem padcu zaščitijo pred neželenimi odrgninami.


4. Tako kot mamica in očka, ima tudi malček sanje o svojem čisto prvem avtomobilu. Čeprav je to lahko tudi traktor, bager ali motor. Ko otrok sede vanj in pritisne na gumb, se zanj začne nova dogodivščina. Vozila na akumulatorski pogon so odlično darilo za otrokov prvi rojstni dan. Predvsem pa se jih bo razveselil tudi otrokov očka.


5. Ena izmed najpomembnejših stvari pri zabavi in aktivnostih na prostem pa je, da se ne igraš sam. Če je le mogoče, naj otrok odigra igro badmintona, nogometa ali košarke s svojimi prijatelji. Igre z žogo ali ciljanjem na različne tarče še nikoli niso bile tako zabavne.


In kako ob koncu dneva zagotovo veste, da se je otrok med igro zunaj zabaval?


Verjemite nam, najbolj umazani otroci so preživeli najbolj zabaven dan - poln smeha, veselja in razigranosti! Ne karajte jih za madež na hlačah, strgan rokav ali pesek v laseh. Raje jih vprašajte, kako so preživeli dan, in jih nagradite s pošteno mero vode in pene v domači kadi. Naj se zabava nikoli ne konča. Saj to je vendar otroštvo, ali ne?