Kateri avtosedež je primeren za mojega otroka?

Kateri avtosedež je primeren za mojega otroka?


avtosedezi-page-header1698-1-cnoxi.jpg

Avtosedež mora ustrezati:


Višina otroka

Za nasvet in informacije pred nakupom se obrnite na naše strokovno prodajno osebje, ki informacije pridobi neposredno preko izobraževanj s strani proizvajalca. Seveda so izkušnje prijateljev koristna informacija, ki vam lahko delno pomaga pri odločitvi.

Teža otroka

Pri izbiri sedeža je koristno preveriti, kako se je le-ta izkazal na preizkusih varnosti in ostalih lastnosti ter po kakšnih merilih so sedeži na nekem testu razvrščeni. Za ogled najnovejših rezultatov ADAC testiranj  kliknite tukaj.

Vozilu

Da lahko avtosedež varno in enostavno namestimo v vozilo, z minimalno možnostjo napake v skladu z navodili proizvajalca.

Varnostnim stardardom

Pred praktičnostjo in cenovnim vidikom je pomembno, da avtosedež dosega visoke standarde varnosti.

Skupine avtosedežev:

avtosedezi-page-3raw-photo48978-urrll.jpg

Različne opcije prehoda med skupinami avtosedežev:

avtosedezi-page-stolcek-1-09gou.jpg

Opcija 1: Najvarnejša - isize

Skupina 0+ 

(obrnjen v nasprostni smeri vožnje)

li8fng2l.png

Skupina 0+/1

(obrnjen v nasprostni smeri vožnje)

Skupina 2/3

(obrnjen v smeri vožnje)



Opcija 2: Varna po stari direktivi

Skupina 0+

(obrnjen v nasprostni smeri vožnje)

Skupina 1

(obrnjen v nasprostni smeri vožnje)

Skupina 2/3

(obrnjen v smeri vožnje)


Opcija 3: Manj varna izbira

Skupina 0+

(obrnjen v nasprostni smeri vožnje)

li8fngfp.png

Skupina 1/2/3

(obrnjen v smeri vožnje)

Opcija 1 po i-SIZE: NAJVARNEJŠA IZBIRA (sedež nameščen v nasprotni smeri vožnje dalj časa)

Ta opcija se je izkazala za najbolj varno, saj je izbor avtosedežev skozi otrokovo razvojno obdobje prilagojen njegovi rasti. Ta opcija tudi občutno podaljšuje obdobje, ko otroka vozimo v avtosedežih, nameščenih v nasprotni smeri vožnje, tudi do starosti 4 let. Izbor je hkrati skladen tudi z novejšo direktivo i-Size, saj so sedeži skupine 0+/1 podvrženi strožjim varnostnim testiranjem, njihova namestitev v vozilo pa je, zahvaljujoč podstavku Isofix, enostavnejša, trdnejša in z manjšo možnostjo napak.

Kot začetni sedež za novorojenčka izberemo avtosedež skupine 0+ (ti. lupinico). Otrok je v sedežu varovan s pasovi avtosedeža, ta pa se v vozilo namesti s podstavkom Isofix ali z varnostnimi pasovi vozila. Ko otrok zraste toliko, da njegova glavica sega izven področja vzglavja, je čas za menjavo za večji sedež, skupine 0+/1.

Slednji je, odvisno od blagovne znamke in modela, običajno primeren v obdobju od 4. mesecev pa do 4 oziroma 6 let otrokove starosti (odvisno od modela). Avtosedež v vozilo namestimo s podstavkom Isofix in v določenih primerih s pritrditvenim trakom Top Tether (odvisno od modela). Otrok je pripet s pasovi avtosedeža. Otroka v tem sedežu prevažamo obrnjenega v nasprotni smeri vožnje vsaj do dopolnjenega 15.meseca starosti,  s čimer zagotavljamo maksimalno varnost v primeru bočnih in čelnih trkov. Po tej starosti lahko sedež opcijsko obrnemo tudi v smeri vožnje (odvisno od modela), vendar s tem zmanjšamo varnostni vidik vožnje.

Od tod naprej imamo dve opciji:

Ko otrok doseže 9 kg in je starejši od 9 mesecev, lahko otroka premestimo v sedež skupine 1/2/3. Tak sedež v vozilo namestimo s pasovi vozila, otroka pa pripenjamo s pasovi vozila ali z sedežu lastnimi pasovi (odvisno od modela).

V sedež skupine 2/3 preidemo ko je otrok višji od 105 cm in tehta več kot 15 kg. Tak sedež v vozilo namestimo z avtomobilskim varnostnim pasom ali z sedežu lastnimi Isofix priključki (odvisno od modela). Otroka pa pripnemo s pasovi vozila. Sedež namestimo v smeri vožnje.

Opcija 2 po ECE R 44/04: Varna izbira, ki sledi stari direktivi

Zgornje zaporedje sledi načelom uredbe ECE R 44/04. Na podlagi slednje se primernost avtosedežev določa na podlagi otrokove teže, izbor pa sledi razvoju malčka skozi različna starostna obdobja. Z vidika varnosti je

izbor nekoliko slabši, saj le redki modeli avtosedeža skupine 1 omogočajo nameščanja s pomočjo podstavka Isofix, hkrati pa ne omogočajo namestitve v nasprotni smeri vožnje. S tem se izrazito zmanjša varnost vožnje.

Kot začetni sedež za novorojenčka tudi v tem primeru izberemo avtosedež skupine 0+. Otrok je v sedežu varovan s pasovi avtosedeža, ta pa se v vozilo namesti s podstavkom Isofix ali z varnostnimi pasovi vozila. Ko otrok zraste toliko, da njegova glavica sega izven področja vzglavja, je čas za menjavo za večji sedež, skupine 1.

Slednji je primeren od 9 pa tja do 18 kg otrokove telesne teže. Avtosedež v vozilo namestimo z varnostnimi pasovi, nekaj modelov pa se namešča tudi s pomočjo podstavka Isofix, s pomočjo pritrditvenega traku Top Tether ali s podporno nogo (kombinacija naštetega). Otrok je pripet s pasovi avtosedeža. Otroka v tem sedežu prevažamo obrnjenega v smeri vožnje, s čimer se zmanjša varnostni vidik vožnje.

Ko otrok tehta več kot 18 kg in je višji od 105 cm, je čas za preskok v sedež skupine 2/3. Tak sedež v vozilo namestimo z avtomobilskim varnostnim pasom ali z sedežu lastnimi Isofix priključki (odvisno od modela). Pasovi vozila hkrati služijo tudi za pripenjanje otroka. Sedež namestimo v smeri vožnje.

Opcija 3: MANJ VARNA IZBIRA (sedeži za daljše časovno obdobje)

Kot najmanj varna se je izkazala zgoraj navedena opcija, ki je kot specializirani ponudnik otroške varnostne opreme ne priporočamo. Izbor avtosedežev v tem zaporedju sicer v teoriji ni sporen, v praski pa prinaša mnoge pomanjkljivosti. V tem izboru namreč otroka pri dobrem letu starosti iz lupinice namestimo v sedež, ki je primeren tudi za otroka do starosti 12 let. To v realni situaciji pomeni, da je avtosedež skupine 1/2/3 prevelik za tako majhnega otroka.

Avtosedeži za daljše časovno obdobje so iz varnostnega vidika manj primerni, ker se sedež po velikosti v različnih starostnih obdobjih otroku drugače prilega. To nakazujejo tudi varnostni testi, ki so v skupini 1/2/3 veliko slabši (glej ADAC). Tak sedež je za majhnega otroka manj varen, hkrati pa ne omogoča nameščanja v nasprotni smeri vožnje, ki je po zakonu obvezna do 15. meseca starosti otroka in priporočljiva tja do 4. leta.

Kot začetni sedež za novorojenčka tudi v tem primeru izberemo avtosedež skupine 0+. Otrok je v sedežu varovan s pasovi avtosedeža, ta pa se v vozilo namesti s podstavkom Isofix ali z varnostnimi pasovi vozila. Ko otrok zraste toliko, da njegova glavica sega izven področja vzglavja, je čas za menjavo za večji sedež, skupine 1/2/3.

Slednji je primeren od 9 pa tja do 36 kg otrokove telesne teže. Avtosedež v vozilo namestimo z varnostnimi pasovi, s katerimi je pripet tudi otrok, razen v primerih, ko imajo sedeži te skupine lastne varnostne pasove (odvisno od modela). Sedež namestimo v smeri vožnje. 

Kdaj uporaba avtosedežev ni več potrebna?

Skladno z zakonodajo je uporaba varnostnega avtosedeža obvezna do otrokove višine 150 cm in 12. leta starosti. Če je otrok pri teh letih manjši, in varnostni pasovi koračijo njegov vrat (ne pa ramen), otrok mora še naprej uporabljati varnostni avtosedež.