Nega otroške kože v hladnih mesecih

Nega otroške kože v hladnih mesecih

Jesen in zima prinašata nižje temperature, suh zrak in veter, kar močno vpliva na občutljivo otroško kožo. V hladnejših mesecih je otroška koža še posebej občutljiva na izsušitev, rdečico in draženje. V tem članku bomo raziskali, zakaj je pomembno pravilno negovati otroško kožo pozimi, in podali nekaj uporabnih nasvetov, kako jo ohraniti zdravo in navlaženo 

Zakaj je otroška koža občutljiva na mraz?

Otroška koža je tanjša in bolj občutljiva kot koža odraslih, kar jo naredi bolj dovzetno za vplive okolja. V zimskih mesecih se zrak izsuši zaradi ogrevanja prostorov in nizkih zunanjih temperatur, kar povzroči, da koža izgubi svojo naravno vlago. Mrzel veter in suh zrak lahko vodita do izsušitve, luščenja in celo bolečih razpok na koži. Poleg tega otroci veliko časa preživijo zunaj, kar dodatno obremeni njihovo kožo.

5 nasvetov za nego kože pozimi

  • Poskrbi za nežno čiščenje kože 
Otroško kožo je treba čistiti z blagimi izdelki, ki ne vsebujejo močnih kemikalij. Izberi šampon, ki je posebej zasnovan za občutljivo kožo, da bo otrokova koža čista, brez da bi prišlo do draženja. Nežen šampon ali milo z naravnimi sestavinami ohranja naravno ravnovesje kože in preprečuje njeno izsušitev.  

  • Izbiraj oblačila iz naravnih materialov 

Oblačila iz naravnih materialov, kot sta bombaž ali volna, so pozimi izjemno pomembna. Takšni materiali dihajo in ne dražijo kože, hkrati pa omogočajo, da se znoj lažje absorbira in preprečuje draženje. Izogibaj se sintetičnim materialom, ki lahko dodatno izsušijo kožo ali povzročijo alergične reakcije. 

  • Poskrbi za zaščito pred vetrom in mrazom 
Kadar se otrok odpravi ven, je ključno, da zaščitiš izpostavljene dele kože, kot so obraz in roke. Odličen način, da preprečiš  draženje in izsušitev kože zaradi vetra in mraza, je uporaba zaščitne kreme na najbolj izpostavljene dele telesa. Navadno namažemo obraz in dlani, seveda pa ni nič narobe, če kremo uporabiš še kje drugje. Krema naj vsebuje vlažilne sestavine, ki dodatno negujejo in ščitijo kožo pred zunanjimi vplivi. 


  • Poskrbi za vlaženje zraka 

Notranji prostori so pozimi pogosto suhi zaradi ogrevanja. Uporaba vlažilnika zraka v otroški sobi pomaga ohranjati primerno raven vlage, kar preprečuje izsušitev kože. Vlažilec zraka je še posebej priporočljiv, če opaziš, da ima tvoj otrok težave s suho ali srbečo kožo.  

  • Ne pregrevaj vode med kopanjem 

V hladnih mesecih je mamljivo kopati otroka v nekoliko bolj vroči vodi, a pretirano vroča voda lahko dodatno izsuši kožo. Uporabi mlačno vodo in otroka kopaj krajši čas. Prav tako izberi nežne izdelke za kopel, ki ne odstranjujejo naravnih olj s kože in ohranjajo njeno vlažnost. 

Dodatni nasveti za nego otroške kože v zimskih mesecih

Poleg osnovnih izdelkov za nego kože, kot so kreme in šamponi, obstajajo tudi drugi izdelki, ki ti lahko pomagajo ohranjati otroško kožo zdravo v zimskih mesecih. Tukaj je nekaj priporočil: 

  • Pralni prašek in mehčalec: Uporaba nežnih pralnih sredstev je ključna, saj agresivne kemikalije lahko dražijo otrokovo kožo. Pralni prašek in mehčalec, ki sta zasnovana za občutljivo kožo, zagotavljata, da bodo otroška oblačila po pranju mehka in nežna na dotik, brez tveganja za draženje. 

  • Olja za kopel: Če ima tvoj otrok zelo suho kožo, lahko v kopalno vodo dodaš nekaj kapljic naravnega olja, kot je mandljevo ali olivno olje. Olje bo dodatno nahranilo kožo in jo zaščitilo pred izsušitvijo, hkrati pa bo pomagalo obdržati vlago po kopanju. Olje lahko seveda uporabljaš tudi tako, da ga naneseš naravnost na kožo. 

  • Balzam za ustnice: Otroške ustnice so zelo ranljive in pozimi pogosto razpokajo. Uporaba nežnega balzama za ustnice, ki ne vsebuje dišav ali barvil, bo poskrbela, da bodo ustnice zaščitene in navlažene. 

  • Krema za plenični izpuščaj: Tudi pozimi je pomembno, da kožo pod pleničko ustrezno neguješ, saj lahko debelejša oblačila povzročijo večje trenje in vlago. Uporabljaj zaščitne kreme za preprečitev pleničnega izpuščaja, ki preprečujejo vnetja in izpuščaje. Za preprečevanje pleničnega izpuščaja seveda zelo pomagajo tudi pleničke iz naravnih materialov 

Splošne usmeritve za zaščito (otroške) kože pozimi 

Ne pozabi na hidracijo. Tudi pozimi je pomembno, da otrok zaužije dovolj tekočine. Hidracija je ključna za vzdrževanje zdrave in navlažene kože. Otroka spodbujaj, da pije vodo čez dan, saj to pomaga pri preprečevanju izsušitve kože od znotraj. 

Redno preoblačenje je pomembno. Čeprav se morda zdi, da se otroci pozimi manj potijo, je pomembno, da redno menjaš njihova oblačila, še posebej tista, ki so neposredno v stiku s kožo. Mokra ali prepotena oblačila lahko povzročijo draženje, zato bodi pozoren na svežino in higieno. 

In seveda: ustrezna oblačila. Poleg ustrezne nege kože je ključno, da otroka primerno oblečeš, ko gre ven. Rokavice, šal in kapa bodo zaščitili najbolj občutljive dele telesa pred mrazom in vetrom. Kljub temu pazi, da otrok ni preveč oblečen, saj to lahko povzroči prekomerno potenje, kar lahko draži kožo. 

Nega otroške kože v hladnih mesecih zahteva dodatno skrb in prilagoditev negovalne rutine. Z nežnimi izdelki in skrbnim pristopom lahko otroško kožo zaščitiš pred izsušitvijo in draženjem. Ne pozabi na redno vlaženje kože, ustrezno oblačenje in uporabo izdelkov, ki so oblikovani za občutljivo kožo. Vlažilne kreme, šamponi in pralna sredstva, ki so posebej zasnovani za občutljivo otroško kožo, ti bodo pomagali ohranjati kožo tvojega otroka zdravo in navlaženo tudi v najhladnejših mesecih. Kako pa pri vas doma skrbite za nego kože