Potreba po dodatnem hranjenju

Potreba po dodatnem hranjenju

Številne mamice se s svojimi dojenčki soočajo s težavami pri dojenju - težave pri pristavljanju, pomanjkanju mleka ali s potrebo po dodajanju nadomestnega mleka. Včasih pa je potrebna zgolj pomoč pri učenju hranjenja.

Vse to je povsem sprejemljivo.

To nikakor ne pomeni, da je mamica spodletela v svoji novi vlogi niti da bodo njihovi dojenčki ostali lačni. Spodaj najdete več informacij, ko nastopi potreba po dodatnem hranjenju in, kako si lahko pomagate z izdelki Haakaa.

Materino mleko je najboljši vir prehrane za vašega dojenčka. Če pa dojenje izključno z materinim mlekom za vas iz kakršnega koli razloga ni izbira, kombinirano hranjenje omogoča, da vašemu dojenčku še naprej dajete pomembne hranilne snovi v materinem mleku - več ko dojenček dobi materinega mleka, večje so zdravstvene koristi.

Zakaj naj dajem svojemu dojenčku dodatno hrano?

Obstaja več razlogov za dodatno hranjenje vašega dojenčka med bivanjem v bolnišnici ali po odhodu domov. Nekaj razlogov je navedenih spodaj:

  • Vaša količina mleka je majhna ali ne morete dojiti.
  • Vaš dojenček potrebuje dodatne kalorije ali tekočino za pridobivanje teže.
  • Vaš dojenček se hitro utrudi med hranjenjem, kar vpliva na pridobivanje teže. Dohranjevanje je način, kako svojemu otroku dati dodatno hrano in kalorije med dojenjem. Dodatna tekoča hrana, ki jo dajete svojemu dojenčku, se imenuje prehranski dodatek.

Najpogostejše metode dodajanja vključujejo:

  • Hranjenje s stekleničko
  • Pripomočki za pomoč pri dojenju
  • Hranjenje s prsti. Če vaš dojenček potrebuje dodatno hrano, se posvetujte s svetovalko za dojenje.

Pripomočki za pomoč pri dojenju

Pomoč pri dojenju najbolje deluje pri dojenčkih, ki se dobro pristavljajo in dobro jedo. Začetek uporabe pripomočkov za pomoč pri dojenju je včasih lahko izziv. Potrebno je nekaj vaje, vendar z vsakim korakom tudi to postaja vse bolj enostavno. Prosite patronažno sestro, dulo ali svetovalko za dojenje, da vam pomaga pri eni od teh dveh metod uporabe pripomočkov za pomoč pri dojenju med dojenjem.

Metoda 1: Prilepite pripomoček za pomoč pri dojenju na dojke preden dojenček zagrabi dojko

  • Temeljito si umijte roke.
  • Pripravite prehranski dodatek iz izčrpanega materinega mleka ali formule.
  • Če uporabljate injekcijsko brizgo, pritrdite širok konec cevi za hranjenje na vrh brizge. Odstranite bat iz brizge. Vlijte prehranski dodatek v brizgo. Okoli vrha brizge zavijte elastični trak. Nato skozi konec elastičnega traku potisnite varnostno iglo, da lahko brizgo pritrdite na svoje oblačilo. Dno brizge mora biti v isti ravni kot dojenčkova glava.
  • Če uporabljate stekleničko, potisnite majhen konec cevi za hranjenje skozi razširjen odprtini na dude, pri tem pa velik konec cevi pustite, da se dotika dna stekleničke. Vlijte prehranski dodatek v stekleničko. Postavite stekleničko na ravno površino blizu sebe, na ravni dojenčkove glave.
  • Prilepite majhen konec cevi za hranjenje na dojko, ob bradavici. Cev za hranjenje naj se spušča z vrha dojke ali priti z bokov. Cev za hranjenje naj konča natančno na koncu vaše bradavice.
  • Postavite dojenčka na dojko tako, da njegova usta pokrivajo konec cevi in dojko.

Metoda 2: Vstavljanje pripomočka za pomoč pri dojenju v dojenčkova usta po tem, ko dojenček zagrabi vašo dojko

  • Temeljito si umijte roke.
  • Pripravite prehranski dodatek iz izčrpanega materinega mleka ali formule.
  • Če uporabljate stekleničko, potisnite majhen konec cevi za hranjenje skozi razširjen odprtini na dude, pri tem pa velik konec cevi pustite, da se dotika dna stekleničke. Vlijte prehranski dodatek v stekleničko. Postavite stekleničko na ravno površino blizu sebe, na ravni dojenčkove glave.
  • Postavite dojenčka na dojko.
  • Ko dojenček začne sesati, počasi potisnite cev za hranjenje ob strani dojenčkovih ust. Usmerite cev za hranjenje proti nebu nad jezikom. Prenehajte premikati cev, ko vidite, da se prehranski dodatek začne premikati po cevi za hranjenje proti dojenčkovim ustom. Prilepite cev za hranjenje na dojko.


Pri Metodi 1 ali Metodi 2 boste vedeli, da je cevka za hranjenje na pravem mestu, če boste videli, da se dodatek za hranjenje začne premikati po cevki za hranjenje vsakič, ko dojenček sesa. Tako je dodatno hranjenje način, kako svojemu dojenčku dati dodatno hrano in kalorije med dojenjem, če je to potrebno. Obstaja več metod, ki se lahko uporabljajo za dodatno hranjenje doječih dojenčkov. Hranjenje običajno traja med 20 in 30 minut, enako velja tudi za dodatek. Držanje dojenčka v položaju za dojenje med dodatnim hranjenjem omogoča uporabo vseh veščin hranjenja, s katerimi je bil rojen. Če dojenček prejema dodatek, boste morali redno spremljati njegovo težo, da se prepričate, da se dobro razvija, in pogosto se bo zgodilo, da dodatno hranjenje ne bo več potrebno in boste nadaljevali samo z dojenjem.

Med številnimi izdelki Haakaa, ki pomagajo mamam in dojenčkom, tokrat izpostavljamo SNS sistem za hranjenje, saj lahko v takšnih primerih pomaga. Z uporabo silikonske cevke za hranjenje lahko mati in dojenček doživita naravni fizični občutek dojenja, obenem pa zagotovita pravilno prehrano otroku. Prednost uporabe kompleta za hranjenje na silikonski cevki (SNS sistem) je v tem, da dojenček vedno sesa samo materino dojko, ne stekleničke, kar spodbuja materino telo k proizvodnji več mleka. Tok mleka se lahko natančno nadzoruje s prilagajanjem moči vašega držanja na steklenički za dojenčke 3. generacije (prodaja se posebej) ali z uporabo regulatorja pretoka za doslednejšo količino. Silikonska cevka za hranjenje deluje brezhibno v kombinaciji s Haakaa silikonskimi stekleničkami 3. generacije in dudami s spremenljivim pretokom v obliki črke X (prodajajo se posebej), prav tako pa jo lahko uporabljate s katero koli drugo stekleničko za dojenčke, opremljeno s sistemom X-flow. Preprosto postavite stekleničko v dvignjen položaj, ki je višji od konca izhodne cevke, da začnete pretok mleka.

Mia Drokan,

Certificirana doula