Preprosti triki za začetek vožnje z otroškim poganjalcem

Preprosti triki za začetek vožnje z otroškim poganjalcem

Pri učenju vožnje s poganjalčkom ali kolesom bodite vztrajni, potrpežljivi ter začnite postopama.

Članek je pripravila:
Pedosana - strokovnjaki na področju gibalnega razvoja dojenčkov in otrok.

Na pot s poganjalčkom ali raje peš?

Včasih je veljalo, da si je za učenje otroka vožnje s kolesom potrebno vzeti veliko časa in imeti veliko volje. Mnogo staršev, ki so otroka učili na način, da so tekali za njim in mu pomagali tako, da so ga držali za sedalni del, pa je tožilo o bolečinah v križu zaradi stalne sključene drže. V Pedosani, centru za gibalni razvoj dojenčkov in otrok so zato pripravili kratek seznam nepogrešljivih nasvetov, ki bodo vam in vašim otrokom pomagali pri učenju vožnje s poganjalčkom in kasneje kolesom.

Pri nekaterih otrocih je učenje vožnje s kolesom skoraj samostojen proces razvoja, drugi pa se pri osvajanju vožnje s kolesom soočajo z večjimi izzivi.

Napredek je večinoma odvisen od tega, kakšne gibalne izkušnje je otrok pridobil, ali je že imel možnost pridobivati izkušnje za lovljenje ravnotežja ter razvijati koordinacijo telesa. Skrb za pravilni gibalni razvoj in dobra priprava sta ključni. V centru Pedosana svetujejo, da se vožnje s kolesom lotite postopoma. Prehod s poganjalčka na kolo je enostaven in hiter, najtežje pa je otroku zavrteti pedale. Ko razvije to veščino, lahko spelje varno in brez težav, saj je že ob uporabi poganjalčka razvil vse osnovne in potrebne spretnosti za varno vožnjo.

Kako se torej lotiti učenja vožnje s kolesom?

1. Začnite z otroškim poganjalcem 

Poganjalec lahko opišemo kot kolo brez pedal, na katerem se otrok poganja z nogami oziroma se izmenično odriva z nogami od tal. Poganjalček je otroku primerno ponuditi, ko že zelo dobro hodi in je od prvih samostojnih korakov preteklo vsaj šest mesecev. Sprva naj otrok poganjalčka upravlja s krmilom kar na mestu ter ob tem lovi ravnotežje. Za boljši in hitrejši razvoj ravnotežja Pedosana priporoča, da izberete poganjalec na dveh kolesih. Vsekakor bodite potrpežljivi in otroka nikakor ne silite, saj lahko s tem dosežete odpor.

Izberite kakovosten in trendi otroški poganjalec. 


2. Izberite primeren otroški poganjalec in ne pozabite na varnost

Katere so lastnosti odličnega otroškega poganjalca? Izberite poganjalec, ki bo otroku omogočal:

• rahlo pokrčena kolena,
• dotikanje tal z obema nogama, tudi s podplati,
• krmilo v višini prsnega koša,
• kakovostno ogrodje, ki je lahko iz lesa, kovine,
• nastavljanje višine krmila in sedeža,
• ne pozabite preveriti tudi teže poganjalca.

Svetujemo vam, da že pred samostojno vožnjo s poganjalčkom otroka navajate, da mora ob tem uporabljati varnostno čelado in upoštevati vsa prometna pravila!

Poskrbite za varnost z otroško čelado.


3. Kaj pa pomožna kolesa? 

Kolesarjenje je pomembna gibalna veščina, saj otroci pridobivajo:

• mišično moč,
• razvijajo koordinacijo,
• razvijajo ravnotežje,
• posledično se krepi njihov kardiovaskularni sistem.

Pri približno tretjem letu je otrok že sposoben za kolesarjenje, saj takrat začenja pridobivati na rotaciji telesa (proti zasukih), kar je za kolesarjenje zelo pomembno. Kot prej na poganjalčku je tudi tu zelo pomembno, da z obema stopaloma doseže pedala. Starši pogosto ponudijo otroku v pomoč pomožna koleščka, a če je le mogoče bi vam svetovali, da se temu izognete. Z uporabo pomožnih kolesc otrok ne pridobi drugega kot učenje vrtenja pedal, izgubi občutek za ravnotežje, prav tako se poslabša koordinacija gibanja. Strokovnjaki opozarjajo, da se pri otroku, s tem ko ga postavimo na kolo s pomožnima koleščkoma in ker še nima razvitega ravnotežja, zaradi lovljenja le-tega pojavi krivljenje hrbtenice. Otrok se nagiba z ene na drugo stran in zvija hrbtenico, kar ima lahko trajne posledice. Seveda je to odvisno tudi od časa, ki ga otrok preživi na kolesu.

Izberite kolo za svojega malčka TUKAJ.

Pa srečno (kolesarsko) pot!