Rokovanje z avtosedežem

Rokovanje z avtosedežem

Raziskave kažejo na veliko skrbnost staršev, kadar govorimo o izbiri avtosedeža. Žal pa prihaja do številnih napak pri njegovi varni namestitvi in uporabi. Škoda bi bilo, da imamo varen avtosedež, ki ga pa ne uporabljamo pravilno, zato pri uporabi sedeža upoštevajte naslednje napotke:


Pravilna namestitev sedeža v vozilo in pravilno pripenjanje otroka v avtosedež

Sledite navodilom za uporabo

Kako namestiti avtosedež v vozilo, z varnostnim pasom, z Isofix-om? Kaj pa pri sedežih brez Isofix-a? Ali je potrebno sedež obrniti nazaj ali v smeri vožnje? Kakšen je rok uporabe avtosedeža, kako ga pravilno shraniti v času neuporabe, kam ga odložiti, ko ga več ne potrebujemo? Vse to so vprašanja, na katere najdete odgovore v originalnih navodilih za uporabo, ki so priložena avtosedežu ob nakupu in so potrjena s strani proizvajalca. Določeni napotki v obliki vizualnih opozoril so zapisani tudi na samem avtosedežu. O pravilni namestitvi in rabi avtosedeža pa vas lahko poduči tudi naše strokovno osebje, zato obiščite oddelek opreme.

Avtosedež v vozilo namestite pravilno

Pravilna namestitev avtosedeža v vozilo je ključna, zato pred montažo pozorno preberite priložena navodila. Upoštevajte morebitne opozorilne znake nepravilne namestitve avtosedeža v vozilo.

V kolikor oprema vozila in varnostnega avtosedeža omogočata, sedež pritrdite na pritrditvene točke Isofix, uporabite pritrditveni trak (Top Tether) ali podstavek z oporno nogo, saj s tem zagotovite čvrstejšo pritrditev in s tem manjši pomik avtosedeža v primeru trka ali naglega zaviranja. Občasno preverite trdnost nameščenega avtosedeža. Lahko se zgodi, da zaradi tresljajev, ki nastajajo med vožnjo, sedež ni več tako trdno nameščen v vozilo.

Prilagodite sedež otroku

Avtosedež izberite na podlagi višine (in teže) otroka, nato ga pa prilagodite njegovim potrebam. Prilagodite naslonjalo, varnostne pasove, predvsem pa bodite pozorni na višino naslonjala za glavo. Zaobjame naj področje od ramen navzgor, saj na ta način zagotavlja ustrezno podporo otrokove glave v primeru nesreče. 

Zategnite varnostne pasove avtosedeža in vozila

Varnostni pasovi morajo otroka zaobjemati dovolj čvrsto, ne premočno, ne preohlapno. V praksi je varnostni pas dovolj trdno zategnjen takrat, ko je med otrokovim telesom in pasom za en prst prostora. Pri pripenjanju pasov upoštevajte morebitne indikatorje varnega pripenjanja.

Pri pripenjanju, najsibo z varnostnim pasom avtosedeža ali pasovi vozila, bodite pozorni na njihov potek:
• Medenični pas naj poteka preko otrokovih stegen ali medenice,
• ramenski pas naj poteka tik ob ramenih (in ne višje ob vratu).

Pri večjih otrocih, ki ne uporabljajo avtosedeža, nujno preverite, ali so se pravilno pripeli z varnostnim pasom vozila.

Ne prenaglite se z menjavo sedeža

Otroka ni priporočljivo prehitro premestiti v večji sedež samo zato, ker se nam zdi, da se v obstoječem sedežu dolgočasi. Pomislite na njegovo nerazvito telo, ki bo v primeru trka doživelo nepopravljive posledice zaradi nepravilne zaščite. Avtosedež mora po velikosti, teži in standardih ustrezati vašemu otroku. Pred menjavo se posvetujte z našim prodajnim osebjem. Nekaj napotkov najdete tudi tukaj.

Najboljše mesto za namestitev sedeža v vozilo

Za otroka je najvarnejša pozicija na zadnji klopi. V enoprostornih vozilih, ki imajo na zadnji klopi tri ločene sedeže, je najvarnejša pozicija v sredini (v kolikor le-ta omogoča pripenjanje z Isofix sidriščem ali tritočkovnim pasom), saj je z vseh smeri najbolj oddaljen od robov vozila. V ostalih vozilih je optimalna pozicija za voznikom, saj le-ta v primeru trka nagonsko ravna tako, da zaščiti sebe in posledično tudi otroka za seboj.

Obvezno izklopite airbag!

Avtomobilski varnostni mehi, t.i. airbag-i, so bili razviti z namenom, da bi bila vožnja v vozilu varnejša. Če avtosedež za dojenčka namestite na sovoznikov sedež (obvezno v nasprotni smeri vožnje!), morate obvezno izklopiti varnostni meh. Ob morebitnem trku in aktivaciji meha, lahko slednji resno poškoduje otroka (poškodbe glave in vratu).

Otroku slecite vrhnja oblačila

Bunde, debele jakne in jope so neprimerne med vožnjo v avtosedežu, saj varnostni pasovi otroka ne zaobjamejo dovolj čvrsto. Otroku tako zagotovite tudi večje udobje v vožnji, hkrati pa zagotovite, da je kabina vozila primerno ogreta oziroma ohlajena.

Pazljivo v primeru udarca

Če vam avtosedež pri prenašanju pade na tla z večjo silo, je bil v času prometne nesreče v vozilu (z otrokom ali brez), ali je bil podvržen kakršnim koli udarcem kot tak ni več primeren za nadaljnjo uporabo, saj ne zagotavlja potrebne varnosti. V tem primeru je potrebno avtosedež zamenjati!

Dodatki za večje udobje

Vsi dodatki, ki jih uporabljate v kombinaciji z avtosedežem, bodisi poletne in zimske prevleke, podloge za hlajenje, varnostne blazine, nastavek za novorojenčka in ostali dodatki, naj bodo  certificirani. Pomeni, da so varnostno testirani in odobreni za rabo ter v primeru nesreče ne ogrožajo vašega malčka.

Srečno na poti vam želimo!

Vaš Baby Center