VODNIK: Vse, kar morate vedeti pred nakupom otroškega kolesa

VODNIK: Vse, kar morate vedeti pred nakupom otroškega kolesa

Sonce že pridno ogreva ozračje, park pa že diši po pomladi. To je odličen čas za nakup otroškega kolesa, saj bodo otroci svoj prosti čas raje preživljali na svežem zraku na kolesu.

Ampak pred nakupom otroškega kolesa se večina staršev najprej sreča s vprašanjem: "Katero velikost kolesa izbrati?"

Bodimo iskreni, izbira velikosti otroškega kolesa lahko postane precej težavna.

Če začnemo z označevanjem velikosti; otroška kolesa se označujejo drugače kot kolesa za odrasle, razlikujejo se po velikosti okvirja, otroška pa po velikosti kolesa ali pnevmatik.

Ampak to ni vse, tudi če imajo otroška kolesa enako velikost koles (pnevmatik), se lahko višina stajanja in višina sedeža močno razlikujeta med različnimi proizvajalci.

Prav tako je težava v tem, da čeprav je kolo označeno kot primerno za 5-letnika, so petletniki med seboj zelo različni - eden je višji, drugi nižji. Nikakor isto kolo ne more služiti obema.

Velikost kolesa je le eden od treh kriterijev za določanje velikosti otroškega kolesa.

Kljub vsemu navedenemu, če sledite trem spodnjim korakom, lahko uspešno izberete velikost kolesa, ki bo primerna za vašega otroka, brez izgube volje za odhod v trgovino.

Chicco šolsko kolo Green Rocket

Chicco kolo brez pedal

Ugotovite, katero velikost kolesa potrebuje vaš otrok

Velikost otroških koles, kot že rečeno, določa premer koles (pnevmatik). Najmanjša otroška kolesa (v to skupino ne štejemo vozičkov) imajo kolesa s premerom 12 palcev, medtem ko največja otroška kolesa segajo vse do 24 palcev. Ko je otrok pripravljen voziti kolo s kolesi premera 26 palcev, je običajno pripravljen za odraslo kolo. Obstajajo tudi proizvajalci, ki ponujajo kolesa za mlade s kolesi s premerom 26 palcev.

Najboljši način, da določite, katera velikost kolesa bo verjetno ustrezala vašemu otroku, je ugotoviti, katera velikost pnevmatik bo najverjetneje ustrezala vašemu otroku. Zakaj "najverjetneje ustrezala"? Velikost pnevmatik se določi glede na starost otroka, vendar so ti razredi izdelani glede na povprečno višino. Če je vaš otrok precej nižji ali višji od povprečja, bo verjetno potreboval drugačno velikost. Ampak ne skrbite zaradi tega, velikost pnevmatik je le eden od treh kriterijev, ob upoštevanju vseh treh boste zagotovo našli pravo velikost za svojega otroka.

Zapomnite si, ta tabela je le začetek, uporabite jo za pridobitev osnovnih podatkov, vendar ne preskočite naslednjih korakov.

Free 2 Move leseni trikolesni poganjalec 2v1

Free 2 Move poganjalec be cool črn

Izmerite višino in dolžino koraka vašega otroka

Naslednji korak je merjenje otroka, ne preskočite tega koraka in ne ugibajte meritev. Tudi če kupujete kolo kot darilo, prosite starše, naj izmerijo otroka. Če želite, da darilo ostane skrivnost, jim recite, naj šivajo kostum. :)

Tabela spodaj temelji na približnih standardnih dimenzijah otroških okvirjev koles. Ker se otroška kolesa med seboj razlikujejo, ne preskočite zadnjega koraka, saj je to edini način, da izberete pravo velikost kolesa.

Preverite podrobne mere kolesa, ki ga kupujete

Samo zato, ker mislite, da vašemu otroku ustreza 14-palčno kolo, še ne pomeni, da mu bo ustrezalo vsako kolo s 14-palčnimi kolesi. Različna kolesa imajo različne oblike okvirjev, kar pomeni, da je tudi višina stajanja različna. Prav tako lahko različni modeli nastavijo različne višine sedeža in krmila.

Smart Trike Poganjalec/dvocikel 2 v 1 - rdeč

Kolo Paw Patrol 12 col rdeče barve

Kaj je višina postavitve v stoječem položaju?

To je višina okvirja kolesa na mestu, kjer otrok stoji nad kolesom (z vsako nogo na eni strani, tako da je kolo med nogama). To pomeni, da mora biti širina otrokovega koraka vsaj toliko visoka kot kolo. Optimalno je, da je višina stajanja kolesa nižja od širine otrokovega koraka, saj lahko otrok lažje upravlja s kolesom.

Še en podatek, ki ga morate preveriti pred nakupom kolesa, je minimalna višina sedeža. Kakšno je razmerje med minimalno višino sedeža in višino koraka otroka, je odvisno od tega, ali kupujete poganjalec ali kolo brez pedal, prvo kolo ali kolo za otroka, ki že zna voziti kolo.

Minimalna višina sedeža glede na vrsto kolesa

Če kupujete poganjalec ali kolo brez pedal, bodite pozorni, da lahko višino sedeža prilagodite tako, da ne bo večja od višine koraka vašega otroka. Tako bo otrok vedno lahko imel obe nogi na tleh in hitro ter enostavno naučil uravnotežiti se, voziti in ustaviti.

Če kupujete prvo kolo za otroka, ki še ne zna voziti, bodite pozorni, da je višina sedeža enaka ali se ne razlikuje za več kot 2,5 cm. Za začetnike je pomembno, da sedež ni previsoko nastavljen, saj morajo biti sposobni postaviti obe nogi ravno na tla. Tako ohranjajo stabilnost in večjo stopnjo samozavesti.

Ko otrok že dobro vozi kolo brez pomožnih koles, lahko izberete kolo, ki ima minimalno višino sedeža od 2,5 cm do 8 cm višjo od višine koraka. Takšna višina omogoča otroku, da postavi le prste na tla, ne pa tudi celotnega podplata.

Dino Bikes kolo 12 col Pujsa Pepa roza barve

Dino Bikes Kolo 14 col zelen

Kaj storiti, če je otrok med dvema velikostma koles? 

Izbira kolesa je zelo enostavna, če je vaš otrok na spodnji meji določene velikosti, vendar je izbira težja za starše, katerih otrok je na zgornji meji posamezne velikosti. Pri takih starših je pogosto posebna skrb, da bo otrok hitro prerastel kolo. Otrokom je veliko lažje upravljati z manjšim kolesom, saj je to običajno veliko lažje (po teži). Zato otrokom, ki še ne znajo voziti kolesa ali niso tako samozavestni na kolesu, priporočamo, da izberejo manjšo velikost. Tako se bodo otroci hitreje in lažje naučili upravljati s kolesom.

Za otroke, ki že dobro vozijo kolo in so tudi fizično primerni za večje kolo (imajo telesno moč, da ga dvignejo sami), lahko starši izberejo tudi večjo velikost kolesa.

Dino Bikes kolo 16 col BMX zelen

Kolo Dekliško 16 col Unicorn roza barve

Velikost kolesa ni edino merilo pri nakupu 

Kot že omenjeno, je velikost kolesa le prvi dejavnik pri izbiri kolesa. Ko določite natančno velikost, morate razmisliti tudi o drugih funkcijah - kot so teža in cena.

Pri izbiri kolesa je nujno preveriti tudi njegovo težo. Če je kolo pretežko za otroka, ga ne bo mogel dvigniti ali pravilno upravljati. Tveganje za padec in poškodbe je veliko večje pri kolesu, ki je otroku pretežek, kot pri lažjem kolesu.

Bolj kot je kolo lahko, lažje ga otrok obvladuje.

Ker denar ne raste na drevesih, ste verjetno tudi omejeni s svojimi financami pri nakupu kolesa. Predlagamo, da določite znesek, ki ste ga pripravljeni porabiti za nakup kolesa, in preverite funkcije koles, ki ustrezajo postavljenemu proračunu.

Pri določanju proračuna ne pozabite vključiti vse potrebne dodatne opreme. Obvezna dodatna oprema je vedno otroška čelada, če pa vaš otrok še ni varen na kolesu, ne pozabite tudi na ščitnike.