Vožnja v nasprotni smeri

Vožnja v nasprotni smeri

Prometne nesreče predstavljajo pomemben izziv, ko govorimo o varnost udeležencev v cestnem prometu, posebej otrok. Ena od ključnih metod za zagotavljanje varnosti najmlajših potnikov je gotovo pravilna uporaba avtosedežev, med katerimi so vse bolj priljubljeni modeli, ki jih nameščamo v nasprotni smeri vožnje. V nadaljevanju bomo raziskali njihove prednosti in nivo varnosti, ki ga zagotavljajo.

avtosedezi-page-header6848-1-nsccj.jpg


Kaj so vzvratni avtosedeži? 

V zadnjih letih proizvajalci varnostne opreme na tržišču predstavljajo vse več avtosedežev, ki jih nameščamo v nasprotni smeri vožnje. T.u. vzvratni avtosedeži ali ang. »rear facing« sedeži so se na varnostnih testiranjih izkazali kot izredno varni, tudi do 5X varnejši v primerjavi s sedeži, ki jih uporabljamo v smeri vožnje. Najbolj pogosti so v skupini 0+/1 in primerni za novorojenčke, dojenčke in malčke v starostnem obdobju od rojstva do 4. leta starosti, odvisno od modela. Ti otroku med potjo, posebej pa v primeru prometne nezgode, nudijo neprimerno višjo stopnjo zaščite kot klasični sedeži, obrnjeni v smer vožnje.

Vzvratni sedeži tudi do 5x bolj varni 

Najbrž se sprašujete, zakaj so vzvratni sedeži tako varni? Pa si poglejmo! Če je otrok pravilno pripet v avtosedežu, obrnjenem v smeri vožnje, je njegovo telo zaščiteno z varnostnimi pasovi. V primeru silovitega trčenja pasovi čvrsto zaobjamejo telo, glavo in roke pa sunkovito vrže naprej, kar lahko povzroči prekomerno raztezanje in poškodbe hrbtenice in vratu, posebej ker so vratne kosti in mišice pri otroku mehkejše, elastične in slabše razvite. Pritisk te iste sile je pri vzvratno nameščenem sedežu neprimerno manjši. Sile trka se enakomerneje razporedijo na celotno telo (glava, vrat, hrbtenica), večji del pa nase prevzame ogrodje sedeža, saj otrokovo telo ob trku s silo pritisne v notranjost sedalnega dela.

Nazaj obrnjen:

8%

nevarnost hujših poškodb

90 - 95%

manjše tveganje za smrt

40 - 60 kg

sila na otrokov vrat - 50 km/h

Postavitev sedežev:

avtosedezi-naprej-nazaj-infografika-kibpv.jpg

Naprej obrnjen:

40%

nevarnost hujših poškodb

50 - 60%

manjše tveganje za smrt

180 - 220 kg

sila na otrokov vrat - 50 km/h

 Slika 1: Porazdelitev sil trka pri čelnem trčenju in njihov vpliv na otroka

Švedska kot vzgled rabe vzvratnih avtosedežev

Večletne izkušnje uporabe vzvratnih avtosedežev prinašajo pozitivne rezultate. Za boljšo predstavo, kako varni so vzvratni avtosedeži povzemamo podatke, ki prihajajo iz Švedske, kjer je vožnja v nasprotni smeri zakonsko obvezna do dopolnjenega 4. leta starosti otroka.

»Avtosedež, nameščen v nasprotni smeri vožnje, zmanjša tveganje smrti v nesreči za 90-95%, medtem ko avtosedež, nameščen v smeri vožnje, zmanjša tveganje le za 50-60%.« (Vir: NTF - Švedski nacionalni inštitut za varnost na cestah)

Primer:

Če je otrok, ki tehta 15 kg in sedi v avtosedežu, nameščen v smeri vožnje, udeležen v čelnem trčenju pri 50 km/h, bo sila na njegov vrat enaka 180-220 kg. Ko je ta isti otrok v avtosedežu, nameščenem v nasprotni smeri vožnje, bo sila udarca znašala 40-60 kg. Otrok utrpi hude poškodbe, če sila znaša več kot 130 kg.

Glavne prednosti vzvratnih avtosedežev

1. Višji nivo varnosti: Uporaba vzvratnega sedeža prinaša tudi do 5x večjo varnost.

2. Zmanjšanje sil trka: Vzvratni sedež porazdeli silo trka vzdolž celotnega hrbta, vratu in glave, saj je celotno telo podprto z lupino avtosedeža ter tako maksimalno zaščiti otroka.

3. Zaščita pred air-bagi: V primeru trka se zračne blazine običajno sprožijo. V vzvratnem avtosedežu je otrokovo telo obrnjeno stran od zračnih blazin, kar zmanjšuje tveganje dodatnih poškodb zaradi nenadnega napihovanja blazin. 

4. Boljša zaščita pred bočnimi trki: Vzvratni avtosedeži zaradi usmeritve otrokovega telesa proti zadnjemu delu avtomobila zagotavljajo boljšo zaščito za primer stranskih trkov.

5. Udobje vožnje: Vožnja v vzvratnem avtosedežu je udobna za otroka, saj lahko nogice nasloni na naslonjalo sedeža, jih prekriža, pokrči ali pa preprosto pusti, da mu visijo čez rob.

Vzvratni avtosedeži predstavljajo pomemben korak naprej pri zagotavljanju varnosti otrok v prometu. Z njihovo uporabo se zmanjšuje tveganje za resne poškodbe najmlajših potnikov. 

Starši in skrbniki, seznanite se s prednostmi, ki jih prinaša uporaba vzvratnih avtosedežev ter sledite smernicam za njihovo pravilno uporabo. Investicija v vzvratni avtosedež je investicija v življenje.

Varno na poti vam želimo!

Vaš Baby Center