Vse, kar morate vedeti pred nakupom otroškega kolesa

Vse, kar morate vedeti pred nakupom otroškega kolesa

Preberite ultimativni vodič po izbiri otroškega kolesa.

Sonček že pridno segreva ozračje in v parku že diši po pomladi. Zgodnja pomlad je odličen čas za nakup otroškega kolesa, saj bo s kolesom otrok še raje preživljal prosti čas na svežem zraku.

A pred nakupom otroškega kolesa se večina staršev najprej sooči z vprašanjem: »Katero velikost kolesa izbrati?«

Bodimo odkriti, izbira velikosti otroškega kolesa zna biti precej nejasna.

Če začnemo pri označevanju velikosti; otroška kolesa označujemo drugače kot kolesa za odrasle, slednje ločujemo po velikosti okvirja, otroška kolesa pa po velikosti koles oz. pnevmatik.

A ne le to, četudi imata otroški kolesi enako velikost koles (pnevmatik), se lahko izjemno razlikuje stojna višina ter višina sedeža med različnimi proizvajalci.



Konec koncev pa je težava tudi v tem, da četudi je kolo označeno kot primerno za 5-letnika, se petletniki med seboj zelo razlikujejo – eden je višji, drugi nižji. V nobenem primeru ne more isto kolo služiti obema.

Velikost pnevmatik je le eden od treh meril za določanje velikosti otroškega kolesa.

Kljub vsemu naštetemu pa lahko, če sledite spodnjim trem korakom, uspešno izberete velikost kolesa, ki bo primerna za vašega otroka, brez da izgubite voljo men nakupovanjem.


1. Ugotovite katero velikost koles potrebuje vaš otrok

Velikost otroških koles se kot rečeno določa glede na premer koles (pnevmatik). Najmanjša otroška kolesa (v to skupino ne štejemo poganjalčkov) imajo kolesa s premerom 12 inčev, največja otroška kolesa pa gredo vse tam do 24 inčev. Ko je otrok pripravljen na kolo s pnevmatikami s premerom 26 inčev, je običajno pripravljen na odraslo kolo. Obstajajo sicer proizvajalci, ki ponujajo mladinska kolesa z 26 inčnimi pnevmatikami.

Poganjalčki so zgodba zase, saj se lahko premer njihovih pnevmatik začne že pri 10 inčih, a najbolj pogosti so poganjalčki s premerom pnevmatik 12 ali 14 inčev.

Najboljši način za ugotavljanje, katero velikost otroškega kolesa otrok potrebuje, je, da ugotovite, katera velikost pnevmatik najverjetneje ustreza vašemu otroku. Zakaj najverjetneje ustreza? Velikost pnevmatik se namreč določa glede na starost otroka, a so ti razredi narejeni glede na povprečno višino. Če je vaš otrok dosti nižji ali višji od povprečja bo verjetno potreboval drugo velikost. A ne skrbite zaradi tega, velikost pnevmatik je le eden od treh meril, ob upoštevanju vseh treh boste zagotovo našli pravo velikost za svojega otroka.

Tabela je le začetek, uporabite jo, da dobite osnovne informacije, a ne preskočite naslednjih korakov.

2. Izmerite otrokovo višino in višino njegovega razkoraka

Naslednji korak je merjenje otroka, ne preskočite tega koraka in ne ugibajte mer. Tudi če kolo kupujete kot darilo, prosite starša, da izmeri otroka. Če želite da darilo ostane skrivnost, jim povejte, da šivate kostum. :)

Izmerite oboje – otrokovo višino in višino razkoraka – ter številki shranite.
Ne preskočite tega koraka, saj boste mere potrebovali v naslednjem koraku.

Tabela za določanje velikosti kolesa

Spodnja tabela je narejena na podlagi okvirnih standardnih dimenzij okvirjev otroških koles. Ker se otroška kolesa med seboj razlikujejo, ne preskočite zadnjega koraka, saj boste le tako lahko izbrali pravilno velikost kolesa.


3. Preverite podrobne mere kolesa, ki ga kupujete

Samo zato ker menite, da vaš otrok potrebuje kolo velikosti 14 inčev, še ne pomeni da mu bo ustrezalo vsako kolo s pnevmatikami v velikosti 14 inčev. Različna kolesa imajo različne oblike ogrodja, kar pomeni, da je različna tudi stojna višina. Različnim modelom lahko nastavite tudi drugačno višino sedeža in krmila.


Kaj je stojna višina?

Stojna višina je višina okvirja kolesa na točki, kjer otrok stoji nad kolesom (z vsako nogo na eni strani, da je kolo med nogami). To pomeni, da mora biti otrokova višina razkoraka vsaj tako visoka kot je stojna višina kolesa. Optimalno je, da je stojna višina kolesa nižje od višine otrokovega razkoraka, saj lahko otrok kolo lažje upravlja.
Drugi podatek, ki ga morate preveriti preden kupujete kolo, je minimalna višina sedeža. Kakšno je razmerje med minimalno višino sedeža in otrokovo višino razkoraka je odvisno od tega ali kupujete poganjalček, prvo kolo ali kolo za otroka, ki že zna kolesariti.

Minimalna višina sedeža glede na vrsto kolesa

Če kupujete poganjalček, bodite pozorni, da lahko nastavite višino sedeža tako, da ni višja od višine razkoraka vašega otroka. Tako bo otrok lahko vedno imel obe stopali plosko na tleh in se bo hitro in enostavno naučil lovljenja ravnotežja, poganjanja in ustavljanja.


Če kupujete prvo kolo za otroka, ki še ne zna kolesarit, bodite pozorni, da bosta višina sedeža in višina razkoraka enaki oz. se ne razlikujeta za več kot 2,5 cm. Pri začetnikih je pomembno, da sedež ni nastavljen previsoko, saj morajo imeti možnost položiti obe stopali plosko na tla. Tako obdržijo stabilnost in večjo mero zaupanja.

Ko otrok že zna kolesariti brez pomožnih kolesc, lahko izberete kolo, ki ima minimalno višino sedeža od 2,5 cm do 8 cm višjo od višine razkoraka. Takšna višina bo omogočila, da lahko otrok na tla položi le prste in ne celega podplata.
Ne kupujte kolesa, ki ima minimalno višino sedeža več kot 8 cm višjo od otrokove višine razkoraka.

Otrok na takšnem kolesu z nogami ne bo prišel do tal, ne bo dosegel do pedal in bo na splošno težko uporabljal kolo ali se bo zaradi slabše kontrole kolesa celo poškodoval.

Kaj narediti, če je otrok med dvema velikostma?

Izbira kolesa je zelo lahka, če je vaš otrok na spodnji meji za določeno velikost, a izbira je težja pri starših, katerih otrok je na zgornji meji posamezne velikosti. Pri takšnih starših je predvsem pogosta skrb, da bo otrok kolo hitro prerasel.

Otroci sicer veliko lažje obvladujejo manjše kolo, saj je le to običajno tudi veliko lažje (po teži). Zato za otroke, ki še ne znajo kolesariti ali na kolesu niso tako suvereni, priporočamo, da izberete manjšo velikost. Otrok se bo tako hitreje in lažje naučil obvladovanja kolesa.

Za otroke, ki sicer že dobro kolesarijo in so tudi fizično dorasli večjemu kolesu (imajo fizično moč, da ga lahko sami poberejo), pa lahko starši izberejo tudi večjo velikost kolesa.


Velikost kolesa ni edino merilo za nakup

Kot že omenjeno, je velikost kolesa le prvi faktor pri izbiri kolesa. Ko ugotovite pravilno velikost, morate razmisliti tudi o drugih lastnostih – na primer teži in ceni.

Pri izbiri kolesa je nujno, da preverite tudi njegovo težo. Če bo kolo za otroka pretežko, ga ne bo mogel dvigniti ali ga primerno obvladovati. Nevarnost za padec in poškodbo je pri kolesu, ki je pretežko za otroka, dosti višja kot pri lažjem kolesu.

Lažje kot je kolo, lažje ga otrok obvladuje.

Ker denar ne raste na drevesih, ste verjetno tudi vi pri nakupu kolesa omejeni z budžetom. Predlagamo vam, da si zastavite vsoto, ki ste jo pripravljeni nameniti nakupu kolesa, in preverite lastnosti koles, ki ustrezajo zastavljenemu budžetu.

V prodajalnah Baby Center imamo v ponudbi veliko modelov otroških koles in poganjalcev različnih cenovnih razredov, zagotovo se bo našel primeren tudi za vaš žep.


Pri zastavljenem budžetu ne pozabite tudi na nakup vseh potrebnih dodatkov. Obvezen dodatek je vedno otroška čelada. Če vaš otrok na kolesu še ni siguren pa ne pozabite tudi ščitnike. Če želite kolo opremiti še z drugimi dodatki, imamo v Pikapolonici na voljo različne zvončke in košarice z motivi priljubljenih risanih junakov.

Preverite celotno ponudbo otroških koles in dodatkov v Baby Centru.